Muzika
2k

Britanci "Svilu i kamen" Amire Medunjanin proglasili albumom sedmice

Piše: L. Č.
Foto: Facebook/Amira Medunjanin
Foto: Facebook/Amira Medunjanin
Muzički kritičari britanskog lista London Evening Standard dali su priznanje najaktuelnijem albumu Amire Medunjanin "Svila i kamen".

Najnoviji album bh. umjetnice sevdaha Amire Medunjanin proglašen je albumom sedmice (28. novembar - 4. decembar 2014. godine) u kategoriji "world music".

"Jako sam sretna i zahvalna tim više što se ovdje ne radi o promociji pojedinca. Slika u svijetu o nama se može poboljšati samo predstavljanjem našeg kulturnog identiteta", kazala je Amira medunjanin u razgovoru za Klix.ba.

"Amira iz Sarajeva, Bosne, u zadnjih je nekoliko godina postala jedan od najvažnijih glasova Balkana", piše za London Evening Standard muzički kritičar Simon Broughton, te dodaje kako je njeno najimpresivnije postignuće bilo 2012. godine kada je u Londonu na Kulturnoj olimpijadi spojila izvanredan bend sačinjen od ljudi sa područja bivše Jugoslavije koji je bio zahvaćen ratom.

Ovaj album posjeduje nešto te različitosti, ali donosi i saradnju sa dosta muzičara, a jedan od njih je srbijanski pijanista Bojan Z, s kojim je snimila i svoj album "Amulette", te koji zadržava melanholičnu suštinu muzike, navodi se u tekstu. Neke od najatraktivnijih pjesama su, piše britanski list, one snimljene sa turskim oudom i instrumentom kanun.

"A najljepša od svih pjesama - 'Što te nema', jednostavno je samo glas koji šapuće uz gitaru", stoji u ovoj muzičkoj recenziji.

A evo šta je Amira Medunjanin kazala u intervjuu za Klix.ba prije nekoliko mjeseci upravo o ovoj pjesmi:

"Posljednjih nekoliko godina nastupam sa gitaristom Boškom Jovićem i skoro pa svaki put na koncertnom nastupu izvodimo pjesmu 'Što te nema'. Morali smo je snimiti, zabilježiti. Razmišljali smo da li da je uvrstimo na ploču, jer ta je pjesma zapisana u vremenu od strane Himze Polovine, zatim Jadranke Stojaković. To su vrhunske izvedbe, nema se šta tu oduzeti ili dodati ali ja toliko volim tu pjesmu da sam morala taj prekrasan doživljaj te priče prenijeti danas. Imali smo minimalistički pristup prema toj pjesmi pazeći da se ne povrijedi niti jedan stih."