Podržao Handkea
0

Kusturica napao novinara FAZ-a: "Nije Mile predstavljao samo Srbiju i Mladića, nego i Izetbegovića"

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Emir Kusturica je napao novinara lista Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Michaela Martensa jer je u ranijem tekstu kritikovao njega, Petera Handkea i Milorada Dodika.
Martens je učlanku, između ostalog, napisao da su dodjelom Nobelove nagrade za literaturu 2019. godine otvorene užasne rane. Također je podsjetio da je Handke neoborivim dokazima optužen za ignorisanje ili umanjivanje srpskih zločina.

Kusturica smatra da Handke, čim pređe bilo koju granicu, zaslužuje da već na granici, odnosno od graničara, dobije nagradu države u koju je zakoračio. Režiser je spomenuti list nazvao korumpiranim.

"To je bio napad Michaela Martensa iz Beča, čovjeka koji je očigledno povezan s nekom obavještajnom službom, koji je napao Handkea što je primio nagradu u Republici Srpskoj iz ruku čovjeka koji je nasljednik ili koji je zapravo obožavalac Ratka Mladića, odnosno Radovana Karadžića optuženim za ratne zločine", kazao je.

Dalje tvrdi kako je Martens zaboravio reći jednu stvar - "da je Mile Dodik bio opozicija i Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću".

"Prvo ga ponižava jer je Handke napisao pismo u kome izričito govori o tome da je došao u posjetu Andrićgradu, da mu je tamo pripremljen seminar u kome su ugledni ljudi iz Srbije, među njima profesor Lompar, Matija Bećković, govorili o njegovom djelu i gdje je prikazan petominutni film u njegovu slavu i gdje smo išli brodom da posjetimo stratište bosanskih Srbia, podrinjskih Srbia u Drugom svjetskom ratu na Starom Brodu i vratili se. Nakon toga je uslijedila ideja da mu se zapravo uruči državni orden u Beogradu, na šta je on nemušto govorio želi li ili ne. Uglavnom, njemu je taj orden uručen", ispričao je.

Kusturica dalje citira dio Martensovog teksta objavljenog u FAZ-u:

"Psovati se može i na režisera Nemanju Kusturicu, jer on je prijatelj Handkea. Istina, prije ovog putovanja ga je obavijestio da je u Bosni dobio književnu nagradu. Kusturica je naveo kao mogućeg naručioca Handkeu ove nagrade Milorada Dodika, koji bosanske Srbe predstavlja u zajedničkom Predsjedništvu BiH."

Kusturica dalje navodi da je Milorad Dodik tada bio predsjednik Predsjedništva BiH.

"Dakle, nije Mile predstavljao samo Srbe i Ratka Mladića, nego je predstavljao i njemu omiljenog Aliju Izetbegovića, odnosno sve one koji stoje u toj koloni", rekao je Kusturica.