Za nove generacije
26

Zvizdić: Historijski arhiv 70 godina čuva priče o našem lijepom podneblju

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je obilježavanju 70. godišnjice Historijakog arhiva Sarajevo. Kazao je kako je u današnje vrijeme kada se, od zlonamjernih i onih koji žele da obrišu našu bogatu i vrijednu prošlost, veoma bitno čuvati i sačuvati historijske činjenice i historijsku građu naše zemlje.

Zvizdić je istakao kako je Sarajevo, uprkos svim teškim periodima, uprkos najdužoj i najtežoj opsadi u modernoj historiji ratovanja, razaranju, paljenju i urbicidu, uspjelo da sačuva vrijednu arhivsku građu od davnog Osmanskog perioda, pa do današnjeg dana.

"Već 70 godina, vrijedni i stručni zaposlenici Historijskog arhiva, ti vrijedni čuvari naše memorije i istine, skupljaju, sređuju i čuvaju arhivski materijal koji se odnosi na bogatu prošlost našeg Sarajeva, i što je najvažnije pružaju mogućnost za proučavanje istog kako bi nam stvarne činjenice i relevantne pouke bile temelj za valorizaciju naših ukupnih vrijednosti. U današnje vrijeme kada se, od zlonamjernih i onih koji žele da obrišu našu bogatu i vrijednu prošlost, mnoge istine dovode u pitanje , i želi se pocijepati prelijepo tkanje jedinstvene bh. tapiserije kultura i civilizacija, veoma je važno pravilno i istinito interpretirati, čuvati i sačuvati historijske činjenice i historijsku građu", rekao je.

Kazao je kako su svi zajedno dužni i odgovorni da osiguraju adekvatan smještaj za ovu značajnu instituciju koja na najbolji način čuva našu historiju od falsificiranja i permanentnih revizionističkih naraštaja, jer novim generacije moramo ostaviti istinu o ovom našem lijepom podneblju.

"Moramo 'zabilježiti da bi ostalo i sačuvati da bi se prenosilo'. Zbog toga, ne može i ne treba vrijedna arhivska građa da bude, kao što je to sada, smještena na tri lokacije. Neophodno je uložiti potreban napor da arhiv u narednom periodu ima samo jednu adresu, samo jednu zgradu u koju će svi dobronamjerni ljudi i naši mladi naraštaji moći da dođu i da uče o historiji ovog grada", rekao je Zvizdić.

Potom je otvorio izložbu "Biseri iz fondova i zbirki Historijskog arhiva" u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Ova značajna izložba predstavlja samo dio, uzet iz preko 640 arhivskih fondova i zbirki koji obuhvataju period od 16. stoljeća do danas.