Od 30. novembra
530

Zemaljski muzej BiH u saradnji s Festivalom svjetla četvrtkom nudi drugačije iskustvo noćnog izlaska

L. R.
Foto: Festival svjetla Sarajevo
Foto: Festival svjetla Sarajevo
Zemaljski muzej u saradnji sa partnerima u četvrtak, 30. novembra započinje akciju "Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH", kada će u vrijeme održavanja Festivala svjetla Sarajevo u periodu od 18:30 do 22 sata otvoriti svoja vrata ne samo u botanički vrt, nego i u ostatak Muzeja.
Cilj ove akcije je da se posebno mladim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali i turistima tokom zimske turističke sezone, pruži potpuno drugačije iskustvo noćnog izlaska, pa će uz kupljenu ulaznicu za Festival svjetla Sarajevo satima moći istraživati sva ona bogatstva koja čuva Zemaljski muzej BiH i bogate svjetlosne postavke u Botaničkom vrt Zemaljskog muzeja BiH.

Kao što je već poznato, jučer je u Zemaljskom muzeju BiH za Dan državnosti Bosne i Hercegovine otvoreno prvo izdanje Festivala svjetla Sarajevo, koji će trajati sve do Dana nezavisnosti BiH, 1. marta 2024. godine.

Priliku da prvi vide svjetlosne postavke u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH dobili su sarajevski influenseri, odnosno ljudi koji već godinama predano, bez ikakvog drugog interesa, osim da u najboljem svjetlu prikažu svoj grad, promoviraju Sarajevo kao turističku destinaciju.

U noći otvorenja Festival svjetla Sarajevo posjetili su i najpoznatiji travel influenseri u regiji - Kristijan i Andrea Iličič, kojima su ispred Festivala svjetla Sarajevo i Visit Sarajeva uručene kartice "Ambasadora Festivala svjetla Sarajevo" i čija nesebična podrška će zasigurno doprinijeti promociji Festivala svjetla Sarajevo u regiji i privlačenju posjetitelja u Zemaljski muzej BiH, ali i turista u Sarajevo.

Potom je Festival svjetla Sarajevo ugostio i grupu djece iz SOS Kinderdorf te dio onih koji su pomogli pri realizaciji Festivala.

Ipak, najznačajnija podrška očekuje se od građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, koji će svojom posjetom i širenjem glasa o ovoj novoj atrakciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine biti najznačajniji donatori i promotori Festivala svjetla Sarajevo i Zemaljskog muzeja BiH, najznačajnije kulturno-naučne institucije u BiH.

Svi posjetitelji Festivala su uz svoje ulaznice dobili na poklon narukvicu Festivala svjetla Sarajevo kao uspomenu na posjetu. U naredna tri mjeseca, posjetitelji će uz kupljene ulaznice dobiti istovjetne suvenire na ulazu u botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH.

Festival svjetla Sarajevo podržali su Ministarstvo turizma i okoliša Federacije BiH i Općina Centar Sarajevo.

Više informacija o Festivalu svjetla Sarajevo može se pronaći na web stranici Festivalsvjetlasarajevo.ba.