Počinje 25. novembra
186

Sarajevo po uzoru na Pariz, Barcelonu i druge svjetske gradove dobija spektakularni festival svjetla

I. S.
Jean Baptiste Laude (Foto: D. S./Klix.ba)
Jean Baptiste Laude (Foto: D. S./Klix.ba)
Glavni grad BiH će uskoro po uzoru na Pariz, Barcelonu i druge svjetske gradove dobiti festival svjetla. O detaljima ovog spektakla smo razgovarali s Jeanom Baptistom Laudeom, umjetnikom i predstavnikom grupe svjetlosnih dizajnera Tilt iz Francuske.

Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH ove zime postaje magično mjesto, puno čarobnog svjetla, jedinstvene i očaravajuće atmosfere, gdje će posjetitelji moći doživjeti trenutke ushićenja i istinske sreće.

Festival svjetla Sarajevo je zamišljen kao događaj koji će tokom tri mjeseca trajanja biti atrakcija, kako za građane, tako i za posjetitelje Sarajeva. Jedinstven je po kombinovanju komercijalne rasvjete s radovima umjetnika, a cilj organizatora je da on u budućnosti izađe iz okvira muzeja i osvijetli čitavo Sarajevo.

U Zemaljskom muzeju bit će postavljena iznimno bogata svjetlosna postavka, najvećim dijelom izrađena u studijima najprestižnije i najveće evropske firme za proizvodnju festivalskih svjetlosnih dekoracija - austrijske MK Illumination, uz dodatak instalacija renomiranih domaćih i međunarodnih umjetnika.

Svjetlosne dekoracije osvijetlit će fasadu Zemaljskog muzeja BiH, a stotine hiljada lampica i na stotine hiljada svjetlosnih skulptura obogatit će Botanički vrt, koji je jedan od najljepših javnih prostora u Sarajevu. Ovogodišnja postavka stavlja naglasak na biljni i životinjski svijet ovih prostora, a naročito na one vrste kojima prijeti izumiranje.

Botanički vrh će biti ispunjen svjetlosnim skulpturama rojeva pčela, leptira, jata ptica i riba, žaba, kornjača itd. Lampice će ukrašavati drveće. Pažnja će biti poklonjena i kulturno-historijskom bogatstvu koje se nalazi u ovom muzeju. Zanimalo nas je zašto se Jean Baptise Laude odlučio baviti baš ovom vrstom umjetnosti.

Djelić ukrašenog Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja BiH
Djelić ukrašenog Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja BiH

"Sticaj okolnosti. U okviru svog prvog posla sam bio stručnjak u oblasti osvjetljenja za razne spektakle. Kasnije je bilo drugih prilika kako bismo ponudili nešto novo. Malo po malo smo dobili više znanja, narasli smo u toj oblasti. To nam je omogućilo da dođemo do mjesta gdje smo danas. Pozivaju nas iz cijelog svijeta, a evo, danas smo u Bosni i Hercegovini", kazao je za Klix.ba.

Autorica koncepta festivala je Nataša Musa, koja je i predstavnica kompanije MK Illumination. S obzirom na to da je ovo zahtjevan događaj, potrebno je izvršiti detaljne pripreme.

"Prije svega postoje pregovori između Nataše i našeg preduzeća. Oni traju već nekoliko mjeseci. Trebamo tačno znati šta ćemo donijeti ovdje u zavisnosti od mjesta s obzirom na to da je ovo prvi festival svjetla ovdje. Imali smo priliku da se susretnemo i vidimo šta je moguće uraditi. Kada govorimo o konkretnoj instalaciji već dogovorenih postavki, to ćemo raditi večeras i još možda sutra i bit će urađena", objasnio je.

Instalacije u okviru Festivala svjetla Sarajevo
Instalacije u okviru Festivala svjetla Sarajevo

Ovdje često imamo priliku čuti kako Sarajevo mnogo zaostaje za drugim gradovima kada je riječ o umjetnosti. No, s ovom tvrdnjom se ne slažu mnogi umjetnici iz inostranstva. Štaviše, Laude osjeća veliku tremu prije početka Festivala svjetla Sarajevo.

"Ne, zaista ne mislim tako. Mislim da imam veći pritisak ovdje, jer sam tu prvi put. Prije 15 dana sam bio u Kraljevskom botaničkom vrtu u Londonu. Tamo sam bio znatno opušteniji. Instalacija je, naravno, bila puno veća samo zato što je sama bašta puno veća. Zanima me da ovdje uspijem uraditi prvo izdanje. Imamo više izazova da uspijemo nego što ih je bilo u Londonu", ispričao je.

On je u glavni grad BiH stigao jučer. Pitali smo ga je li imao priliku razgledati Sarajevo i šta mu se najviše svidjelo.

"Nismo imali vremena, vjerujte. Prva stvar koja mi se dopala po dolasku je to što je bilo snijega. Njega je sve manje i manje kod nas. Bilo nam je mnogo drago. Sutra i prekosutra ćemo imati vremena posjetiti grad i jedva čekam", naveo je.

S obzirom na to da postoji uvjerenje da je mlade ljude jako teško uspjeti zainteresovati za umjetnost, odnosno posjećivanje muzeja, postavlja se pitanje jesu li svjetlosni dizajneri učinili sve kako bi ih privukao ovaj festival.

"Generalno, čovjek nikada ne razmišlja na taj način niti postavlja sebi takvo pitanje. Prva stvar koju ćemo mi uraditi jeste napraviti instalacije koje će se prije svega svidjeti nama. Ukoliko se svide nama, nadamo se da će se svidjeti i mlađim generacijama. Svakako pokušavamo ostati mladog duha", kazao je uz osmijeh.

Festival svjetla Sarajevo vrata otvara u subotu, 25. novembra 2023. godine u 18:30 sati, a trajat će sve do 1. marta 2024. Simbolično je da će festival biti otvoren od Dana državnosti do Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Više informacija o Festivalu svjetla Sarajevo možete pronaći na web stranici.