{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završeni Sarajevski dani poezije, Bosanski stećak za Larsa Gustafssona

F
31.10.2015. u 21:52
57
7
Završeni Sarajevski dani poezije, Bosanski stećak za Larsa Gustafssona
57
Završeni Sarajevski dani poezije, Bosanski stećak za Larsa Gustafssona
Prigodnom ceremonijom u auli sarajevske Vijećnice i dodjelom književne nagrade "Bosanski stećak" večeras je svečano zatvoreno ovogodišnje 54. izdanje Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije.
Ovo prestižno priznanje pripalo je Šveđaninu Larsu Gustafssonu, piscu i filozofu, čovjeku izuzetnog stvaralačkog opusa i jednom od najistaknutijih predstavnika suvremene književne scene, koji je za svoj izuzetni doprinos umjetnosti i kulturi nominovan za Nobelovu nagradu, te dobitnik je brojnih nagrada i visokih priznanja.

Nagradu "Bosanski stećak", koju je uručio potpredsjednik Društva pisaca BiH Edin Konjhodžić, primila je u ime Ambasade Kraljevine Švedske u BiH i u ime laureata Christina Bergman, izražavajući zahvalnost za visoko priznanje koje je ove godine pripalo Larsu Gustafssonu, poznatom daleko izvan granica vlastite zemlje.

Potcrtala je da se radi o značajnom filozofu i piscu dobro poznatom diljem svijeta, preferirajući Gustafssonov doprinos na polju poezije, te naglašavajući važnost književnosti na planu povezivanja kultura i približavanju ljudi jednih drugima.

Sudionici svečanosti bili su u prilici čuti stihove iz prve ruke, od samih autora, a u prvom dijelu su se predstavili pjesnici - Lambert Schlechter (Luksemburg), Bisera Alikadić i Meta Kušar (Slovenija) te Asmir Kujović, Faiz Softić, Rainer Strobelt (Njemačka), Nenad Tanović, i Ajša Zahirović.

Program je propraćen prigodnim muzičkim numerama u izvedbi Gudačkog kvarteta Amesa.

Sarajevski dani poezije održani su, u organizaciji Društva pisaca BiH, od 27. do 31. oktobra, a u glavnom gradu BiH okupili su više od 50 sudionika iz BiH, regije i Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: