|

Otvoreni 54. Sarajevski dani poezije: Ljubitelji lijepe pisane riječi okupljeni u Sarajevu

Otvoreni 54. Sarajevski dani poezije: Ljubitelji lijepe pisane riječi okupljeni u Sarajevu
45
A
Anadolija
27.10.2015. u 14:57
12
komentara
45

dijeljenja
1/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
8/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
10/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
11/11 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
U auli Vijećnice danas je upriličeno svečano otvorenje međunarodne književne manifestacije 54. Sarajevski dani poezije koji će u toku pet dana okupiti 50 regionalnih i evropskih ljubitelja poezije.
Ovogodišnji broj učesnika je zbog finansijskih nedostataka ograničen, kazao je književnik i predsjednik Društva pisaca BiH Dževad Karahasan.

"Bili smo prisiljeni ograničiti broj sudionika i odlučiti se za relativno skroman broj njih jer nema novaca. Međutim, možda zahvaljujući upravo tome okupili smo tim sjajnih pisaca", istakao je Karahasan.

Pored mnogobrojnih pisaca naći će se i jedan od prvih pisaca međunarodne savremene književnosti, Šveđanin Lars Gustavson koji je ovogodišnji dobitnik književne nagrade "Bosanski stećak" čijom dodjelom završava manifestacija Sarajevskih dana poezije.

Pored njega učestvovat će Nico Bleutgeiz, Nadja Kuchenmeister, Rainer Stroblet, svi iz Njemačke dok su iz Hrvatske svoje prisustvo potvrdili hrvatski književnik Nikola Petković te Ana Brdarević, iz Srbije Nadija Rebronja, Meta Kušar iz Slovenije i drugi.

"Dolaze mladi, ali sjajni pjesnici. Čitava srednja Evrope će ovih dana čitati i polemizirati u Sarajevu. Pjesnici koji će sudjelovati pripradaju različitim jezicima. Razlike među njima su često veoma velike i vjerujem da će upravo to omogućiti produktivne razgovore i polemike. Dakle, dođite, bit će zanimljivo", kazao je Karahasan.

Pored polemika o poetskim djelima, književnici će učestvovati i u radionicama sa studentima i učenicima. Također, programi Slikam lektiru, poetsko druženje i Škola na vrh jezika, bit će dio programa Sarajevskih dana poezije.

Današnje otvorenje u Vijećnici proteklo je u glumačkim i horskim izvedbama, bh. glumaca Muharema Osmića i Hasije Borić, te članova hora Muzičke akademije u Sarajevu. 

Manifestacija, koja počinje danas, završava u subotu 31. oktobra u Vijećnici gdje će biti upriličena dodjela književnog priznanja "Bosanski stećak" naistaknutijem pjesniku za njegovo prepoznato autorsko ustrajavanje.

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije pokrenuta je 1962. godine u cilju očuvanja književnoetičkih standarda pisane riječi u BiH. Tradicija održavanja ove manifestacije nije prekinuta ni tokom rata u BiH što je značilo svojevrsni otpor zločinu i fašizmu. 
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...