Kultura
2

Sarajevski dani poezije počinju 27. oktobra

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Međunarodna manifestacija 54. sarajevski dani poezije počinju 27.oktobra i okupit će više od 50 učesnika iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope.

Na konferenciji za medije danas su prof.dr. Nenad Tanović, Almir Bašović i Edin Konjhodžić, prezentirali pripreme za 54. sarajevske dane poezije, dosadašnje aktivnosti Društva pisaca i novi broj časopisa za književnost i kulturu "Život", dva značajna programa planirana do kraja godine.

Ljubitelji poezije imat će priliku da u pet dana, koliko traje manifestacija, učestvuju u bogatom programu i da se druže s pjesnicima u radionicama: Studenti i pjesnik sa Džemaludinom Latićem, potom, Slikam lektiru, Javni razgovor - Prevođenje: razine i slojevi, Poetsko druženje u kojem učestvuju njemačke pjesnikinje Nico Bleutge i Nadja Kuschenmiester, Večer laureata sa Dževadom Karahasanom i Vahidinom Preljevićem, te Škola na vrhu jezika-nastup pjesnika u osnovnim školama "Musa Ćazim Ćatić" i "Aleksa Šantić".

"Hoćemo da vidimo razne modele kako to drugi rade, a imamo sve ono što su Sarajevski dani poezije imali i hoćemo da zadržimo kontinuitet opstojanja ove manifestacije", kazao je prof.dr. Nenad Tanović.

Nova redakcija časopisa za književnost i kulturu "Život" je unijela "novi život", glavni i odgovorni urednik je Zilhad Ključanin, a Almir Bašović, zamjenik urednika tog časopisa, obećava visoku svijest o važnosti kontinuiteta.

Bašović je rekao da časopis izlazi više od 60 godina i uređivali su ga veliki autori od Meše Selimovića, Maka Dizdara do Nedžada Ibrišimovića, "a mi ćemo pokušati časopis otvoriti na pravi način prema čitaocima bh. književnosti i obnoviti ono što je zaboravljeno, a to je književnost".

Časopis će objavljivati tekstove na bosanskom jeziku, recenzirati knjige koje izlaze u BiH, ili koje su prevođene.

"Tako će prva dva časopisa predstaviti temu o češkoj književnosti, jer imamo mlade ljude koji su živjeli i žive u drugim jezicima i kulturama, koji se tamo školuju, iskoristit ćemo njihove kontakte, znanje, te otvoriti 'Život' prema Evropi, prema onome što su tekući trendovi u književnosti", rekao je Bašović.

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade "Bosanski stećak" je Šveđanin Lars Gustavson.

Ceremonija svečanog otvorenja manifestacije Sarajevski dani poezije bit će upriličena u sarajevskoj Vijećnici, 27. oktobra uz muzičku podršku sazlije Zanina Berbića.

Asocijacija književnika BiH pod nazivom Udruženje književnika osnovana je 8. septembra 1945. godine, kada je i održana osnivačka skupština i izabrana uprava Udruženja, a naziv asocijacije je 2002. preregistriran u Društvo pisaca u BiH i pod imenom i danas djeluje, tako da je održan kontinuitet rada i djelovanja ove značajne i jedinstvene asocijacije pisaca u BiH.

Ovo društvo je pokretač i organizator najznačajnije manifestacije Sarajevski dani poezije, koja je pokrenuta 1962. godine.