Kultura
125

Završena akcija "Ja sam Muzej"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građanska akcija "Ja sam Muzej" pokrenuta s ciljem da se BiH i međunarodna javnost podsjeti kako je najznačajnija muzejska institucija u BiH - Zemaljski muzej zatvorena gotovo tri godine, ali i utiče na odgovorne da se taj problem što hitnije riješi, danas je završena.

O očekivanim i postignutim rezultatima ove akcije na konferenciji za medije su govorili Aida Kalender i Ines Tanović-Sijerčić uime UG "Akcija" i direktor Muzeja Adnan Busuladžić.

"Akcijom 'Ja sam Muzej' željeli smo promijeniti javni imidž Zemaljskog muzeja u medijima i javnosti, ukazati na neodrživu i egzistencijalnu situaciju u kojoj se nalaze uposlenici Muzeja i čiji se broj svakim danom smanjuje", kazala je Ines Tanović-Sijerčić.

Dodala je da se akcijom također fokusiralo na senzibiliziranje bh. javnosti i šire o vrijednosti i multikulturalnom karakteru kolekcije koju Muzej čuva, kreiranje filantropske akcije i "okupiranje" Muzeja serijom kulturnih događaja kao što su izložbe, koncerti, performansi, javne debate i dobrotvorne akcije. Cilj je, kazala je, bio i ojačati kapacitete muzeja te kao najvažnije "vratiti pitanje spašavanja Zemaljskog muzeja na dnevni red donosilaca političkih odluka".

Pokrenuta je i posebna akcija pod nazivom "Dežuram za Muzej" kojom je pokazana solidarnost bh. javnosti i kulturnih radnika s radnicima Muzeja. Oni, kazala je Kalender, "ne primaju platu, ali čuvaju blago Muzeja za buduće generacije".

Kroz muzejsku dežuru od 3. augusta do 9. septembra prošlo je više od 3.000 građana BiH, gostiju iz regije i svijeta, kao i 300 kolektiva.

Na dežure su dolazili kulturni i sportski radnici, djeca iz vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, te predstavnici akademske zajednice, biznis sektora, ambasada, međunarodnih organizacija i vjerskih zajednica.

O ovoj akciji pisali su mediji iz regije, Austrije, Njemačke, Italije, Turske, Švedske, Velike Britanije i Francuske. Stoga je direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić zahvalio velikom timu akcije "Ja sam Muzej" koja je koordinirala ogroman posao, "a rezultat akcije je simpatija ljudi i vraćanje Muzeja građanima".

Akciju "Ja sam Muzej" organizirao je nevladin sektor koji je u Projektu održivosti civilnog društva podržao i USAID.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan 1888. godine, jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja, nakon neriješenih statusnih pitanja i finansijskih problema u poslijeratnoj BiH zatvoren je za posjetioce 2012. godine.

Ponovno otvaranje Zemaljskog muzeja najavljeno je za 15. septembar.