D-0 ARK Underground
54

Vesna Pavlović učesnica 5. ciklusa Bijenala savremene umjetnosti u Konjicu

FENA
Učesnica Petog ciklusa Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground je srbijanska umjetnica s američkom adresom Vesna Pavlović, koja je posjetila Titovu Atomsku ratnu komandu u Konjicu, mjesto gdje se održava bijenale.

Pavlović je izjavila da je počastvovana pozivom da učestvuje u Projektu D-0 ARK Underground, saopćeno je iz Direkcije Bijenala.

"Kolekcija D-0 ARK je jedinstvena u svijetu. Ona je pravi dragulj u svijetu savremene umjetnosti. U Bunkeru ću postaviti rad "Izgubljena umjetnost" koji korenspondira sa temom sa kojom se deset godina bavi ovaj Projekat, temom Hladnog rata. Taj rad dokumentira svjetska putovanja Tita i druge značajne događaje tijekom njegovog predsjedanja od 1953. do 1980. godine", rekla je Pavlović.

Vesna Pavlović (Srbija/SAD) magistrirala je vizualne umjetnosti na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Izvanredna je profesorica umjetnosti na Sveučilištu Vanderbilt u Nešvilu gdje predaje fotografiju i digitalne medije.

Izlagala je i predstavljala svoje radove širom svijeta.

Između ostalog, na Istanbulskom bijenalu 2011., te na grupnim izložbama u Gradskoj umjetničkoj galeriji u Ljubljani, Novoj umjetničkoj galeriji Walsall u Velikoj Britaniji, V Biennalu u Bukureštu, Muzeju suvremene fotografije u Chicagu, Le Quartier Centar za suvremenu umjetnost u Quimperu, Francuska , NGBK u Berlinu, Muzej suvremene umjetnosti u Beogradu, Muzeju umjetnosti palače za tenis u Helsinkiju, Fotografi Galeriji u Londonu, Kettle's Yard u Cambridgeu, FRAC Centaru za suvremenu umjetnost u Dunkuerqeu…

Devedesetih je godina u Beogradu surađivala s feminističkom pacifističkom skupinom "Žene u crnom". Vesna Pavlović dobitnica je stipendije Roberta Penna na univerzitetu Vanderbilt u 2010. godini, stipendije grada Kopenhagena u rezidenciji 2011. godine, te stipendije za savremene u umjetnost 2011. i 2014. godine. Dobitnica je Fulbrajtove stipendije za 2018.godinu.

Peti ciklus Projekta Bijenala bit će svečano otvoren 26. aprila 2019. godine.