Sjajne reakcije
127

Na Venecijanskom bijenalu svečano otvoren Paviljon BiH

Klix.ba
Na 58. Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, otvoren je Paviljon BiH.

BiH predstavlja umjetnica Danica Dakić radom "Zenica trilogija" na prijedlog komesarsko-kustoskog tima u sastavu Anja Bogojević, Amila Puzić i Claudia Zini, a u organizaciji Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi. Ovim radom Dakić govori o društvenoj i individualnoj odgovornosti u kontekstu savremene Bosne i Hercegovine.

Bijenale u Veneciji jedinstvena je prilika za sticanje međunarodne prepoznatljivosti. Bh. paviljon je privukao veliku pažnju i posjećenost svih poštovalaca savremene umjetnosti, a reakcije prisutnih na rad Danice Dakić su pozitivne.

Radom "Zenica–Trilogija" Dakić je predstavila tri videorada: "Čistač", "Zgrada" i "Scena", kao i grafičku mapu "Zenica-Mapa / The Portfolio" osvrćući se na savremenu posttranzicijsku stvarnost u Zenici. Urbanizaciju i demografski razvoj takozvanog grada od "blata i čelika" vodila je Željezara, koja je predstavljala jedan od najvećih i najznačajnijih industrijskih i modernističkih projekata u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. U postratnom razdoblju Zenica se suočava s visokom stopom nezaposlenosti, ekstremnim zagađenjem zraka, kao i općim osjećajem rezignacije među stanovništvom.

Nova filmska instalacija "Zenica–Trilogija" realizirana je s protagonistima iz Zenice Adilom Safiće, Izetom Safićem, Zoranom Glogovcem, sa glumicom Amilom Terzimehić iz Sarajeva, a u saradnji s fotografom Egbertom Trogemanom, producenticom Amrom Bakšić Čamo i kompozitorom Bojanom Vuletićem.

Odlazak bosanskohercegovačkog tima na 58. Bijenale savremene umjetnosti u Veneciji podržali su Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, čija je stručna komisija donijela odluku o izboru kulturne institucije Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi koja će predstavljati BiH u Veneciji 2019. godine. Projekt su podržali i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo, Centar za savremenu umjetnost/pro.ba, Klassik Stiftung Weimar / Muzej Bauhaus, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Kanton Sarajevo, BH Pošta, Kulturamt Düsseldorf, Festival Asphalt, Audio-Technica i Martin Audio.