Večernjakov pečat se odrekao sredstava dobijenih od Ministarstva kulture i sporta FBiH

F
FENA
29.12.2015. u 10:32
1
22
Večernjakov pečat se odrekao sredstava dobijenih od Ministarstva kulture i sporta FBiH
1
Večernjakov pečat se odrekao sredstava dobijenih od Ministarstva kulture i sporta FBiH
Organizacijski odbor manifestacije "Večernjakov pečat" objavio je danas kako se odriče sredstava dobijenih na konkursu Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH za projekte za kulturu od značaja za Federaciju BiH, BiH i od internacionalnog značaja.
"Nakon niza napada i neistina iznesenih u javnosti od dijela predstavnika sarajevske kulturne pozornice na projekt Večernjakov pečat koji je Federalno ministarstvo kulture i sporta ocijenilo značajnim za kulturu FBiH ovim putem izvještavamo kako se javno odričeno sredstava namijenjenih za finansiranje ovog projekta. Odričemo se prava na novac, što je vjerojatno presedan u BiH, jer smo uvrijeđeni sramotnom kampanjom kojom se obezvrjeđuje naša manifestacija. Ne želimo da se regionalnim projektom kakav je Večernjakov pečat manipulira i omalovažava ono što se do sada gradilo i radilo na imidžu cijelog bh. društva. Neosnovano napadaju i našeg suorganizatora G-tour kojem je nanesena velika šteta te ministricu Zoru Dujmović koja je nakon dugo godina raspodjelom sredstava pokušala napraviti pravedniji balans među manifestacijama i projektima", navodi se u saopćenju.

Iz Organizacijskog odbora ističu kako Večernjakov pečat za 15 godina nije dobio niti jedne marke iz budžetskih sredstava namijenjenih kulturnim projektima. Također nije dobilo niti jedne marke iz bilo kojeg općinskog ili kantonalnog, kao ni državnog budžeta, za razliku od, kako se navodi, nekih manifestacija koje su zbog ovakvog vida podrške i napravljene.

"Večernjakov pečat, koji je već odavno prepoznat kao društveni događaj godine u BiH, samo je finale jednogodišnjih kulturnih i drugih projekata. Svake godine završnoj manifestaciji prethodi niz okruglih stolova, konferencija, debata, javnih tribina, izložbi... Ove godine smo, između ostalog, planirali organizirati i likovnu koloniju 'Mostovi Mediterana' s nakanom da okupimo mlade umjetnike iz cijele BiH i prije završne manifestacije napravimo izložbu njihovih djela kao poticaj razvoju stvaralaštva mladih umjetnika u BiH. No, sada i od toga odustajemo", navode iz Organizacijskog odbora "Večernjakovog pečata".

Posebno naglašavaju da je Pečat učinio više za afirmaciju bh. društva i kulture nego ijedan sličan događaj u BiH i šire. Dodijeljene su nagrade mnogim kulturnim radnicima i manifestacijama. Na pozornicama dosadašnjih Pečata nastupilo je više od hiljadu izvođača, domaćih i inozemnih, svirali su tu članovi Evropskog orkestra, Sarajevske i Zagrebačke filharmonije te Mostarskog i Dubrovačkog simfonijskog orkestra... Pjevao je hor od 120 domaćim pjevača, nastupale su balerine, mažoretkinje... S njegovog crvenog tepiha i raznih okruglih stolova i konferencija slane su poruke o suživotu, kulturi i toleranciji. Preko Pečata su se obraćali uglednici iz Vatikana, Washingtona, Zagreba, Brisela, Beograda, Berlina... Govorili su Papa, Clinton, Parolin, Angelina Jolie, Mogherini... Pokrovitelji Pečata su najveće državne institucije BiH i regije poput Predsjedništva BiH, predsjednika RH, Sabora RH, Misije OESS-a... Najvažniji ljudi iz države i regije svake godine su prisustvovali Pečatu.

Želimo da Večernjakov pečat ostane zaštićen od manipulacija i neistina i stoga odricanjem od dobivenih sredstava izražavamo naš protest i poručujemo kako razmišljamo hoćemo li uopće nastaviti raditi na projektu koji svake godine napravi kulturni i društveni spektakl na koji bi trebala biti ponosna cijela BiH", zaključuje u saopćenju za javnost Organizacijski odbor "Večernjakovog pečata".


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: