Kultura
190

Dino Mustafić: U ovoj zemlji caruju etno kič, partijska samovolja i dani kosidbe

Klix.ba
Istaknuti bh. reditelj i izvršni producent Festivala MESS, Dino Mustafić, reagovao je na odluku Federalnog ministarstva kulture i sporta o finansijskoj podršci projektima i programima od internacionalnog značaja za BiH i FBiH.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo kulture i sporta nedavno je objavilo rezultate Javnog poziva za odabir programa i projekata koji će se sufinansirati iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u 2015. godini putem Transfera za kulturu od značaja za Federaciju BiH.

Konkurs pokazuje potpuni nesrazmjer između različitih dijelova FBiH, mpa tako, naprimjer, Federalno ministarstvo kulture i sporta planira podržati ukupno pet projekata s područja USK i za njih će izdvojit 18.000 KM. U isto vrijeme, samo za Međunarodni festival "Dani kosidbe – Kupres 2015" bit će izdvojene 22.000 KM (detaljnije možete čitati OVDJE.)

Reakciju Dine Mustafića objavljujemo u cjelosti:

"Odluka Federalnog ministarstva kulture i sporta o 'projektima i programima od internacionalnog značaja za BiH i FBiH, koji će se finansijski podržati u 2015. godini' je skandalozna, ponižavajuća i razarajuća za kulturnu scenu u BiH.

Očigledno se primjenjivao isključivo etnički kriterij koji je favorizirao vjersko-folklornu kulturu. Vidljiva je namjera da nestane internacionalna scena i da se sve pretvori u nacionalno-palanačke dane kosidbe i klapskog pjevanja uz posmatranje ptica.

Festivali i projekti sa tradicijom koji decenijama afirmišu bh. umjetnike i umjetnice, promoviraju kulturu komunikacije, promjena i emancipacije, povezuju regionalno i internacionalno našu umjetničku zajednicu sa najvišim estetskim standardima, brutalno su kažnjeni novčanim iznosima umanjenim između 50 i 70%.

Kršenje procedure, iznevjeravanje kriterija i netransparentnost, nastavak su nasilja i partijske samovolje u kulturi koje mora prestati. Ovom odlukom su svi vrijednosni i profesionalni standardi degradirani, caruje etno kič i frivolnost, sukladno ideološkoj matrici koju promovira ministrica Dujmović.

Mogu samo poručiti da nećemo odustati, da ćemo se boriti na sceni, u galerijama i na tribinama. Pisat ćemo knjige i tekstove u kojima se nikada nećemo predati, jer naše su vrijednosti bolje od vaših, jer smo već jednom odbranili kulturu od rušenja i paljenja, i to ćemo učinit i ovaj put!"