PEN centar BiH-tribina
0

'Univerzitet treba biti mjesto učenja'

FENA
Redovna tribina PEN centra BiH održana je u utorak u sarajevskom Collegium artisticumu. Tribina pod nazivom "Je li Univerzitet politička institucija ili oaza slobode za javnu riječ" ujedno je bila i prilika da se kritički i samokritički sagleda situacija na visokoškolskim ustanovama u BiH.

Moderator je bio Nedžad Ibrahimović, profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli, član PEN Centra BiH, a uvodničari: Zdravko Grebo, profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu, Ivo Komšić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Dinko Kreho, pisac, apsolvent Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Zvonimir Radeljković, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Ibrahimović je istakao da Univerzitet nije ni jedno ni drugo - ni politička institucija ni oaza javne riječi.

Grebo je istakao značaj teme o kojoj se govori, uz opasku da je uz pitanje hoće li ili neće biti gasa, Univerzitet najbitnja tema. Osvrnuo se na situaciju u kojoj Univerzitet kao ideja i ne postoji. Ne postoji kao mjesto intelektualnog angažmana, već se srozao do neshatljivih razmjera, dodao je.

Kako reče Grebo on "dolazi s fakulteta koji je na "dobrom glasu" zbog afera".

Po njegovim riječima fakulteti postaju mjesta gdje se obavljalju prljave radnje, prisutna je korupcija koja je i ogledalo opšteg stanja u društvu.

On se osvrnuo i na činjenicu da etički komitet npr. Univerziteta u Sarajevu nije dobio nijednu prijavu a razlog je jednostavan - etički komitet je anoniman a prijave moraju biti potpisane.Tako se i može shvatiti da je poznata afera "otkrivena" na odjeljenju Pravnog fakulteta u Tuzli,a ne u Sarajevu, jer u Sarajevu je veći strah.

Profesor Grebo je naveo da okruženje u kojem profesori ne odgovaraju za svoja (ne)djela stvara i od njihovih studenata moralne monstrume.

Profesor Ivo Komšić, govoreći o kantonalnom zakonu o visokoškolskom obrazovanju istakao je da je autonomija univerziteta po tom zakonu tek forma.

Kako ističe Komšić kriteriji razvoja univerziteta nisu znanstvene potrebe. "Mi na Filozofskom fakultetu želimo studij arheologije,ali to ne zavisi od nas", rekao je Komšić. Istakao je da Univerzitet gotovo nikad nije bio oaza za javnu riječ.

"Univerzitet je teško bolestan.Teško je reči da je Univerzitet na samrti, ali to nije daleko od istine", rekao je Komšić.

Profesor Zvonimir Radeljković rekao je da Univerzitet treba biti mjesto za slobodu učenja i stvaranja. Istakao je da je potrebno ukloniti profesore koji se nalaze pod istragom, kao i da je neophodna verifikacija koja bi sadržavala minimume šta može biti univerzitet. Smatra da rektora Univerziteta treba da bira Senat Univerziteta a ne kantonalna skupština.

Prorektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Hazim Bašić rekao je da je o ovoj temi trebalo biti govora i ranije, te da je ponuđeno 30 amadmana na Zakon o univerzitetu,od kojih većina nije usvojena.

Profesorica Lamija Tanović složila se s većinom učesnika da ne postoje ni kriterijumi ni standardi po kojima se radi. Tako primjera radi na Univerzitetu u Sarajevu školuje se 56.000 sudenata, a uslovi su dostatni za tri puta manje studenata.

Tokom razgovora više puta je spomenuta politizacija univerziteta.