Svečana akademija
55

UNESCO-u priznanje "Šefik Bešlagić", danas otvorenje izložbe u sarajevskoj galeriji "Mak"

E. Sk.
Bešlagić je od 1952. do 1967. bio direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH
Bešlagić je od 1952. do 1967. bio direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH
Povodom 30 godina od smrti Šefika Bešlagića, najpoznatijeg bh. istraživača stećaka i drugih oblika kamenih spomenika, u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu danas će biti upriličena izložba, kao i svečana akademija.

Ovom prilikom prvi put će biti dodijeljena nagrada koja nosi ime Šefika Bešlagića, a prvi dobitnik ovog priznanja je UNESCO, koje će preuzeti Siniša Šešum, šef Kancelarije UNESCO-a u BiH.

"Sam Bešlagić poduzeo je prve koraka za nominaciju i uvrštenje stećaka na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Također, bit će uručene i jubilarne zahvalnice, a dobitnici su Akademija nauka i umjetnosti BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Franjevačka teologija Sarajevo, Udruženje 'Obrazovanje gradi BiH', Fondacija 'Mak Dizdar' i drugi", kazao je Senad Šabović, osnivač Fondacije.

Na izložbi će posjetioci moći pogledati tridesetak fotografija iz privatnog arhiva Šefika Bešlagića, dnevnike, crteže i bilješke sa terena, dijelove rukopisa i izdanja njegovih knjiga.

"Riječ je o dokumentima koje je Fondaciji na čuvanje predala kćerka Šefika Bešlagića, Atija Imamović Bešlagić. Sama Fondacija osnovana je prije tri godine i naš cilj je promoviranje kulturne baštine i čuvanje sjećanja na Šefika Bešlagića. Smatramo da je on nepravedno zapostavljen i zaboravljen i nadamo se da će nagrada koja nosi njegovo ime postati tradicionalna", ističe Šabović.

Bešlagić je od 1952. do 1967. godine bio direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH. Tada je sa saradnicima iz Zemaljskog muzeja BiH i drugih ustanova prikupljao terenske podatke sa oko 300 nekropola stećaka u Jugoslaviji. Neke nekropole su tada prvi put registrovane, a 1971. Bešlagić je objavio je knjigu "Stećci - kataloško-topografski pregled".