Ugrožena svjetska baština
24

UNESCO upozorava: Ukrajini treba devet milijardi dolara za obnovu spomenika i turizma

B. H.
Katedrala u Odesi
Katedrala u Odesi
Ukrajini će trebati gotovo devet milijardi dolara tokom sljedeće decenije za obnovu svojih kulturnih znamenitosti i turizma oštećenih ruskom vojnom agresijom. To je objavila Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

UNESCO procjenjuje da su ukrajinska kultura i turizam izgubili više od 19 milijardi dolara prihoda, a u borbama je oštećen 341 kulturni spomenik, uključujući one u Kijevu, Lavovu ili Odesi. Ukupnu štetu na spomenicima i hiljadama drugih "kulturnih vrijednosti" procjenjuje na gotovo 3,5 milijardi dolara.

"Hram u Odesi jedan je od primjera spomenika koji su ozbiljno oštećeni", rekla je Chiara Dezzi Bardeschi, voditeljica Ureda UNESCO-a u Ukrajini.

U julu 2023. organizacija je oštro osudila "bezobzirni napad ruskih snaga" na historijske zgrade u središtu Odese. Prošle godine stoga ga je svrstao u ugroženu svjetsku kulturnu baštinu. Napad je odnio najmanje dva života i oštetio nekoliko spomenika, uključujući Hram Preobraženja.

Izvorni hram s kraja 18. stoljeća uništili su 1936. komunisti za vrijeme Sovjetskog Saveza, ali je obnovljen u periodu od 1999. godine do 2003. godine.

UNESCO kaže da se namjerno uništavanje kulturne baštine, uključujući vjerske objekte i artefakte, može smatrati ratnim zločinom. Međunarodni kazneni sud prvi je put podigao optužnice za ratne zločine zbog namjernih napada na historijske vjerske spomenike i građevine u slučaju afričke države Mali 2015. godine.