{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ugrađeni sistemi vatrodojave i videonadzora u Zemaljskom muzeju BiH

F
10.8.2017. u 12:30
35
10
Ugrađeni sistemi vatrodojave i videonadzora u Zemaljskom muzeju BiH
35
Okončanim radovima na ugradnji sistema vatrodojave i videonadzora u cijelom kompleksu Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, postignuti su osnovni uvjeti kojima se sprečava oštećenje objekata i kolekcija. Ugradnja ovih sistema je dio preventivne konzervacije muzeja i muzejskih kolekcija.
Zemaljski muzej BiH u Sarajevu dobio je najsavremeniju opremu, a u implementaciju svih pripremnih aktivnosti i radova uloženo je više od 120.000 KM, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Prilikom izvođenja radova vodilo se računa o adekvatnim pozicijama kamera, dojavljivača vatre i drugih uređaja, kako ne bi ugrozili vizuelni dojam izložbenih prostora te istovremeno osigurali i maksimalnu funkcionalnost. U okviru aktivnosti Projekta zaposlenici muzeja su također obučeni za rukovođenje i praćenje rada ovih sistema.

Navedeni radovi dio su aktivnosti projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“ za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH. Projekt u iznosu od 625.000 dolara provodi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Projekat primarne konzervacije ima za cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smjena Marijele Hašimbegović s funkcije direktorice NPS je:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: