Kultura
65

U Zemaljskom muzeju otvorena izložba o antičkom Zadru "Ispričat ću ti priču"

FENA
(Foto: FENA)
Gostujuća izložba "Ispričat ću ti priču" autorice Timke Alihodžić, kustosice Antičkog odjela Arheološkog muzeja u Zadru otvorena je večeras u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložbu je otvorio ministar kulture Republike Hrvatske Zlatko Hasanbegović, koji je kazao da večeras otvara izložbu koja govori o prošlosti, ali i o budućnosti, naznačujući moguće pravce budućih, još intenzivnijih suradnji kulturnih institucija, istraživača, umjetnika i svih uključenih u široko područje kulturne razmjene.

"Kulturna baština je naše zajedničko ishodište, osnovna odrednica našeg identiteta. Proučavajući kulturnu baštinu mi gledamo u povijest kako bi smo bolje razumjeli sadašnjost i postali odgovorni graditelji budućnosti", pojasnio je.

Prezentacijom ovog vrijednog dijela hrvatske kulturne baštine, istakao je on, žele potaknuti nove oblike suradnje između kulturnih institucija dviju zemalja na svim razinama te zajedničkim istraživanjima i razmjenom znanja doći do novih spoznaja i dijaloga.

"Svaka izložba i kulturni projekt priča neku svoju novu, uzbudljivu priču. Izložba 'Ispričat ću ti priču...' kroz jedinstveni arheološki materijal otkriva priču o običajima pokapanja na prostoru nekropole antičkog Zadra tijekom prva četiri stoljeća naše ere, priču koja kroz pomnu antropološku analizu grobnih nalaza otkriva sve pojedinosti o osobama koja su pokopane, njihovu životnu dob, zanimanje, socijalni status, navike", naglasio je.

Uvjeren je da će ovaj uspješan projekt biti snažan impuls daljnjem razvijanju kulturnih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najavio je da će se sutra sastati sa ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem s kojim će, između ostalog, razgovarati i o obnovi sporazuma o kulturnoj suradnji BiH i Hrvatske u sljedeće četiri godine.

Ovom izložbom se kroz sedam panoa, izloženim arheološkim materijalom iz Zemaljskog muzeja BiH i kopijama originalnih predmeta, pričaju priče o običajima pokapanja, mogućim zanimanjima, navikama i socijalnom statusu osoba koje su živjele u antičkom Jaderu (današnji Zadar).

Kustosica Antičkog odjela Arheološkog muzeja u Zadru Timka Alihodžić istakla je da su na osnovi rezultata antropološke analize, ritusa pokapanja te analize grobnih priloga, satkane priče o svakom grobu sa naslovima kao što su: "Tko je bila osoba pokopana u grobu 11?", "Jedan grob, četiri imena, pet priča", "Tko je donio sifilis u Zadar, Kolumbo zasigurno nije?", "Dama s Relje" i "Omnia mea mecum porto".

  • Nesebično mogu reći da sam više od 2.000 grbova istražila i obradila, a moju pozornost je privukao skeletni grob koji nije imao nikakve priloge, ali interesantne rezultate, gdje se potvrdilo da je bolovao od sifilisa - pojasnila je.

Prema načinu ukopa, dodala je, taj skeletni ostatak su datirali u 2. stoljeće, što je srušilo teoriju da se sifilis pojavio sa dolaskom Kolumba.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio te direktor Arheološkog muzeja Zadar Jakov Vučić.

Izložbu prati katalog od 48 stranica, s tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku te ilustracijama u boji. Dio teksta iz kataloga je uređen i prilagođen svim uzrastima te je, koristeći usluge spikera, snimljen i audio katalog.

Ova izložba ispunjava sve uvjete da bude prezentirana osobama oštećenog vida, budući da na izložbi značajno mjesto zauzima vitrina s kopijama predmeta koji će biti dostupni za taktilni osjet, s legendama na Brailleovom pismu i audio katalogom.

Izložba će biti postavljena do 4. juna.