Kultura
339

Bića prošlosti: Nakon 24 godine otvoren bajkoviti dio Zemaljskog muzeja BiH

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas otvaran dio stalne postavke na Odjeljenju za prirodne nauke pri Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Riječ je o bajkovitom dijelu ove velike bh. kulturne ustanove koji je posvećen živom svijetu prošlosti i sadašnjosti. Prostor upotpunjavaju skeleti i preparirane životinje koje su nekada činile faunu ovih prostora, a od danas ga mogu posjetiti svi građani neobuzdane znatiželje.

Značajan događaj za ovu kulturnu instituciju, ali i državu uopće trebale su otvoriti dvije ministrice, federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović te švedska ministrica bh. porijekla Aida Hadžialić.

"Ipak i jedna i druga imaju zdravstvene probleme pa im želimo da ozdrave. Mi smo našli zamjene za njih i to su naše mlade snage", rekao je na otvorenju izložbe direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić. Tako su u obnovljeno Odjeljenje za prirodne nauke posjetitelje pozvali učenici sarajevskih osnovnih škla.

Izložba "Svijet vodenih i močvarnih staništa" je dio stalne postavke za Odjeljenju za prirodne nauke i ona se otvara nakon dugo vremena i puno problema koji su napokon prevaziđeni.

"Izložba je dugo stajala u našem Muzeju, ali je 1992. godine pretrpjela velika oštećenja jer je tenkovska granata uništila dobar dio prostora i određen broj eksponata. Trebalo je dosta vremena, rada i finanijskih sredstava da se izložba vrati na svoje mjesto“, objasnio je Sijarić.

Finansijski dio su pomogli Federalno ministarstvo za okoliš i turizam i Fond za okoliš, a veliki dio je uložen i iz fondova Zemaljskog muzeja. Također, radnici su direktno bili angažirani na ovom dijelu postavke, a to su dekoratori, konzervatori, kustos Dražen Kotrošan kao i pomoćno osoblje.

"Izložba je koncipirana tako da zadovolji naučne i stručne standarde, ai je prvenstveno namijenjena najmlađoj publici koja će joj se najviše obradovati i koji će je najviše cijeniti", zaključio je Sijarić.