Kultura
9

U Vijećnici obilježena stogodišnjica galipoljske bitke

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Umjetničkim aktivnostima večeras je u sarajevskoj Vijećnici obilježena stogodišnjica jedne od najvećih bitaka u Prvom svjetskom ratu, bitke na turskom poluostrvu Galipolje kod grada Čanakkale.

Tim povodom otvorena je izložba fotografija i održan koncert poznate turske pijanistice Anjelike Akbar i tenora Hakana Ayseva.

Organizatori događaja su turska Općina Umranije, Institut Yunus Emre i Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Načelnik Općine Umranije Hasan Can zahvalio je za gostoprimstvo u Sarajevu, a naglasio je da su BiH i Turska dvije prijateljske i bratske zemlje koje i danas osjećaju tragove jakih veza koje izviru iz prošlosti, a koje se žele prenijeti na buduće generacije.

Ambasador Republike Turske u BiH Džihad Erginaj je kazao da se ove godine s ponosom proslavlja, u turskoj historiji zlatnim slovima upisana, pobjeda na Čanakkalu.

Istakao je da je to bila borba turskog naroda za egzistencijom te da je to bitka koja je pokazala solidarnost, domoljublje i jedinstvo.

Ove godine na razne načine obilježava se stota godišnjica pobjede na Čanakkalu, a niz je događaja i u BiH.

"Prijateljski odnosi između Turske i BiH se njeguju i dodatno unaprjeđuju", rekao je Erginaj.

Događaju su prisustvovali brojni gosti iz političkog, javnog i kulturnog života.

Povodom stogodišnjice bitke sinoć je u sarajevskoj galeriji "Preporod" otvorena memorijalna izložba dokumentarnih fotografija.

Na turskom poluostrvu Galipolje su 1915. godine ujedinjene britanske i francuske snage započele bitku u namjeri da zauzmu Istanbul i tako uspostave kontrolu nad strateški bitnim moreuzima Bosforom i Dardanelima. U toku jedne godine su na poluostrvu stacionirali više od 500.000 vojnika.

Njihov pokušaj je bio neuspješan, a cijena pobjede Osmanlija bila je, kako se procjenjuje, više od 210.000 poginulih i 262.000 ranjenih turskih vojnika.

Prema turskim izvorima broj dobrovoljaca iz Sandžaka i BiH koji su došli na ratište Čanakkale i ostali da se bore, iznosio je oko 15.700 ljudi. Svi oni bili su mlađi od dvadeset četiri godine. Oni koji su preživjeli prešli su u Anadoliju i nastanili se u raznim dijelovima Turske.