BiH
2

Udruženju Austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva donirano 15.000 KM

Klix.ba
Općina Centar izdvojila je u ovogodišnjem budžetu 15 hiljada maraka udruženju Austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva.

Pomenuta sredstva bit će iskorištena za planirane aktivnosti udruženja, a protokol o realizaciji navedenog granta potpisali su načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i tehnički sekretar udruženja Muamera Šehić.

Dio sredstava bit će iskorišten i za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Meletti koja će biti održana 7. juna 2015. godine u Italiji na vojnom groblju Follina. Prema riječima Šehić, potpisivanje ovog protokola je samo nastavak dobre saradnje udruženja Austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva i Općine Centar.

"Općina Centar godinama podržava rad ovog udruženja. Jednom godišnje se organizira obilježavanje bitke na Monte Meletti gdje se evociraju uspomene na pale Bošnjake na ratištima u Austriji, Italiji i Sloveniji. I ove godine delegacija udruženja prisustvovat će obilježavanju godišnjice", naglasila je Šehić.

Inače, bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta. Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u austro-ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru.