Historijski muzej
9

U Sarajevu predstavljena priča o životu jevrejske porodice Drelih iz Sombora

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izložba "Kutija sjećanja" Milke Ljuboja, koja je otvorena u utorak u Historijskom muzeju BiH, donosi priču o životu jevrejske porodice Drelih iz Sombora i svjedoči o sudbini Jevreja iz bačkih gradova i sela koji su 1944. godine odvedeni i ubijeni u koncentracionom logoru Aušvic.

Kroz izložbenu postavku od oko 100 fotografija, dokumenata i nekih važnih predmeta, ispričana je emotivna priča o svakodnevici jedne obične dvanaestočlane somborske jevrejske porodice Drelih, a od koje je samo dvoje preživjelo logor Aušvic.

Izložbu je otvorila Mihal Livija Tulpan iz Izraela, a o holokaustu nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu podsjetili su i direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, savjetnik za kulturu i religiju Židovske zajednice u BiH Eli Tauber i Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor.

"Kutija porodice Drelih samo je jedna u velikom broju onih koje su čekale da budu otvorene. Poslije toliko godina, sakupljeni sa svih strana, otvorili smo kutiju sjećanja jer ne možemo i ne smijemo zaboraviti sve ono što je ostavilo neizbrisiv trag u opštem pamćenju čovječanstva ali i našeg Sombora, namjeru da jedan cio narod, Jevreji nestanu", kazao je Mašulović.

Fotografije govore o tome kako se živjelo normalno, da je čak i u najstrašnijim vremenima postojala želja da se pronađe način da se živi normalno, o onima koji su imali sreće da prežive holokaust noseći u sebi uspomene iz Sombora, ne zaboravljajući odakle su došli.

Izložba je nastala u saradnji Historijskog muzeja BiH i Gradskog muzeja Sombor.