Sjećanje na žrtve
7

Kad je vrijeme stalo: Izložba simbolično otvorena 11. jula u Mostaru

Piše: R. D.
Izložba fotografija "Kad je vrijeme stalo" otvorena je u Mostaru, simbolično na dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Dio je naučno istraživačkog projekta dokumentovanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske krajine.

Izložba prikazuje satove i lične predmete pronađene u masovnim grobnicama uz žrtve, a cilj izložbe je senzibiliranje javnosti o patnjama žrtava i suočavanja sa prošlošću. Do sada je izložba bila postavljena u Bihaću, Sarajevu i Zagrebu. Izložba je zajednički projekat autora i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

"Vrijeme je stalo u vrijeme zločina, naš cilj je da vrijeme nastavimo pamteći žrtve. Želimo ovako odati dužni pijetet prema njima, zapravo produžiti na neki način pamćenje prema njima. Najveći broj fotografija nastao je iz masovne grobnice Tomašica, a i drugih širom Bosanske Krajine", kazao je autor izložbe Mujo Begić, napominjujući veliki doprinos saradnika Edisa Vojića koji je bio spriječen da prisustvuje otvaranju izložbe u Mostaru.

Begić je zaposlen u Institutu za nestale osobe i radi na istraživanjima zločina već dvadeset godina, govorio je o emocijama u susretima sa žrtvama, o težini posla koji je iza njega i emocijama koje su vladale dok su nastajale fotografije.

"Fotografije satova pokazuju određenu dimenziju zločina, genocida, pokazuju važnost sjećanja. Posebne su emocije danas jer se izložba otvara na dan zločina u Srebrenici. Želimo prenijeti i budućim generacijama da gradimo novo društvo gdje neće biti radost za majku kad nađe kost svog djeteta", kazao je Begić, šaljući univerzalne civilizacijske poruke da zločin ne može pobijediti.

Asim Krhan, direktor Muzeja Hercegovine kazao je da je ovo primjeren sadržaj za obilježavanje današnjeg dana.

"Dimenziju izložbi daje i činjenica da je dio istraživačkog rada i da je ovo najbolji odgovor negiranju genocida koji je prisutan i danas. Izražavamo suosjećanje sa žrtvama, ali pošto se izložba odnosi na Krajinu, sama po sebi govori da cijela Bosna i Hercegovina ima dimenziju genocida iako je Tribunal u Hagu presudio samo za Srebrenicu". Naravno svaka ovakva izložba apel je za nastavak potrage za nestalima“, rezimirao je Kajan.