"Kutija sjećanja"
22

Historijski muzej BiH domaćin izložbe o stradanju Jevreja u Somboru

Klix.ba
U utorak 25.04.2017. godine u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine bit će upriličeno otvorenje izložbe "Kutija sjećanja" koja se realizuje u saradnji Historijskog muzeja BiH i Gradskog muzeja Sombor.

Izložba je izbor iz bogate privatne kolekcije porodičnih fotografija, pisama, dokumenata i predmeta iz prve polovine 20. vijeka, a prikazuje život jedne građanske porodice, čiji su članovi deportovani u Aušvic u aprilu 1944. godine, odakle su se vratili samo njih dvoje, Magda i Tomi. Sticajem historijskih okolnosti i dobre volje njihovih susjeda ova svjedočanstva su uspjela da prežive i da budu sačuvana u ratnim vremenima, te da preko njihovih nasljednika stignu do nas.

Jedan od članova porodice je član sarajevske sefardske porodice Musafija što čini sponu između ova dva grada, Sarajeva i Sombora.

Kroz izložbenu postavku koja slavi ljepotu sjećanja, ispričana je emotivna priča o svakodnevnici jedne sasvim obične somborske jevrejske porodice. To je priča o životu i njegovoj neprekinutoj niti uprkos doživljenim strahotama - kaže autorica izložbe i kataloga Milka Ljuboja, viša kustosica historičarka Gradskog muzeja Sombor.

Izložbu će otvoriti i Mihal Tulpan, kćerka Magde Drelih Musafija, zahvaljujući kojoj je sačuvana impozantna kolekcija koja čini ovu izložbu.

Izložba se otvara u okviru zvaničnog programa regionalnog seminara o holokaustu za nastavnike historije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Makedonije, koji Historijski muzej Bosne i Hercegovine organizuje u partnerstvu sa Shoah memorijalom iz Pariza.

Svojim prisustvom otvorenje izložbe uveličat će i direktor Gradskog muzeja Sombor Branimir Mašulović, autorica izložbe Milka Ljuboja, predstavnici pokrajinske vlade, predsjednik Igor Mirović, te Miroslav Štatkić i Nebojša Kuzmanović, zatim i Gradonačelnica grada Sombora Dušanka Golubović, te predsjednik Skupštine grada Sombora Zoran Parčetić.