Komentari (73)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
zasto su u Tuzli na spomeniku, citirajuci njegovu povelju, izbacili uvodne rijeci ''u ime Oca i Sina i Svetoga duha''?! Je li to slucajna greska ili pokusaj revidiranja istorijskih cinjenica i brisanja hriscanskog karaktera Bosne?!
@skywalker23 svaki dokument tog vremena je to imao, zbog pape i križarskih ratova, inače bi ti bilo kaput
ostavi se ti razloga zasto je to pisalo, to je druga prica...Zasto su obrisali taj dio iz povelje?!
PRIKAŽI ODGOVORE (12)
У име Оца и Сина и Светога духа; ја бан босански Кулин присезају тебје кнеже Крвашу Ја Радоје; дијак бан писах сију книгу повелов банов; од рождества Христова тисућа и сто и осамдесет и девет љет; мјесеца августа у двадесет и девети дењ; усјеченије главе Иована Крститела.
@fbUser1590562319 ,taj dan se u katolika i dan danas zove GLAVOSJEK,znači da je povijest teško izmjeniti i prevariti,uzalud trud nekima koji će pisati nove povijesne knjige i djecu u školama učiti ko S.Koreja,"mi samo mi,cijeli svijet je u krivu,samo smo mi u pravu",kako ispadamo smiješna država zbog nekih naoči nevažnih stvari a zapravo otkrivaju jedno opasno i nakaradno lice opasnih namjera tvoraca ovakvih prevara,..
Bravo za inicijativu.
Ovo je dan drzavnosti, a ne 25 novembar
Odakle ovolika genocidna pasca*ija na portalu??? Nemaju jadnici svog zivota, vidi se kako ih muka grize. Dzaba pusti snovi Bosna nikad nece biti srpska drzava. Bosna je vijekovima bila zemlja bosanaca svih religija, a mozete da crknes od muke vec hiljadu godina tako :)))
sta je problem, pocinjala je sa "u ime oca i sina i duha svetoga", ja sam musliman ali ja nemam nikakav problem sa time, ponosan sam na svoje prapretke koje god vjere da su bili. moje dijete, moj unuk, praunuk mozda nece biti muslimani i to je njihovo pravo da budu...
problem ste samo vi koji ste umislili da vas neko mrzi pa time opravdavate svoju mrznju i svoje zlocine. ja i ni velika vecina nas ne mrzi, imam samo osnova vjerovati da su drugi bolesni na osnovu svojih postupaka ali ja se kako rekoh ponosim svojom historijom, i krscanskom i bogumilskom i islamskom. vjera je stvar izbora i opredjeljenja i ima svako pravo da vjeruje u sta hoce i kako hoce.
zato u dijelovima gdje su Mus....ci vecinom sa povelja Kulina bana nisu bas odusevljeni jer ipak povijest Bosne Amanet nacije krece od 1446.god...
Ebote bre ovi Servi bi svima da pišu istoriju a ne znaju ni svoju i još ne peru guzicu posloje nužde, dakle hoda usrano i još bi da sere svima.
Ban Kulin je bio starovlah. Danas Kulina najvise zivi u madzarskoj gdje nose madzarska imena uz svoje prezime Kulin. Nesto manje u okolnim zemlljama tj od juzne poljske, zapadne ukrajine do BiH. Jedino su ovi u BiH islamizirani.
po ovoj povelj ja nisam niti Bošnjak niti Bosanac,a niti većina današnjih krajeva BiH nije potpadala pod tadašnju "Bosnu",zato je teško odrediti jedinstvenu naciju u ovoj BiH,ništa nije slučajno i 92. nastalo,sve ima svoj povijesni tjek kao stalaktiti,mnogo komplicirana zemlja,slojevita i bremenita,ali se ipak jedno zna,zna se tko su najveći baštinici istine o Bosni i njeni istinski čuvari,ali šta ćeš,ne prizna svatko istinu..
Godinu dana pre pisanja ove povelje, 1188. godine, rimski papa šalje dubrovačkom nadbiskupu plašt i potvrđuje stara prava crkve u Dubrovniku. U pismu pominje srpsku Bosnu: „regnum Servilie, quod est Bosna“ (srpska kraljevina koja je Bosna).
@fbUser1590562319 ako je Bosne 1188 bila srpska onda zasto se nakon 1180 godine u mozaiku juznoslavenskih zemalja javlja kao vec izgradjena I cvrsta zemlja, koja se u diplomatskim spisima razlicito naziva: vojvodstvo (ducatus), regija, terra, districtus, banovina (banatus) I regnum (kraljevina). U spisima se spominje I bosanski rusag sto je vjerovatno iskrivljeni oblik madjarske rijeci orszag u znacenju zemlja nacija ili drzava
@fbUser1590562319 nemas pojma. -serv- comes from Latin, where it has the meaning "slave.'' ili ti u prevodu Roblje. "kraljevo roblje u Bosni"
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
@Gazija12a zašto Katarina ostavi Bosnu Papi u nasljeđe,definicija kristijana ti je netočna i svakim vašim intervencijama u taj dio povijesti Bosne vi nešto dodajete,iskrivljujete i prezenirate na svoj način,kako vama paše nebi li diskreditirali sve koji su drukčiji od vas i vašega "nauka",..ne pravi se tako nacija i država,..
Ja, Ban Bosanski Kulin, obecavam tebi .... A oni kazu srpski ... a lik sam za sebe da je bosanski.... i tako na tu temu
bosanski, teritorije bosne...sta je sporno?! Jeste li vi bosanci ili bosnjaci?! ako ste bosnjaci onda niste bosanci...kad cete se odluciti sta ste, kriza identiteta vas opasno drma
Nista ja nisam preskocio.. Samo sam skrenuo paznju na to da se on izjasnio kao bosanski ban, a to sto je bio pravoslavac neka je. I danas imamo bosnskih pravoslavaca za krizom identiteta za izvoz.
evo datuma za drzavni praznik kome bi to smetalo i koga vrijedja?
najbolniji dokument balkana, 300 godina prije turaka, ja ban bosanski.
@mujo1983 u ime oca, sina i duha svetoga. neka mi bog pomogne i sveto jevandjelje :)