Kultura
27

U NPS otvorena izložba kulturno-historijskog naslijeđa Indonezije

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ambasada Republike Indonezije u BiH danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo priredila iznimno ranoliku izložbu kulturno-historijskog naslijeđa te daleke i egzotične zemlje da bi ovdašnjem stanovništvu oslikala njene blagodeti kroz zapanjujuća prirodna bogatstva i različite proizvode.

U salonu Narodnog pozorišta tako su postavljeni štandovi s izloženim različitim proizvodima - onima za njegu tijela i različite spa tretmane, tradicionalnim prehrambenim proizvodima, napicima poput čaja i kafe, te raznovrsnim ručnim radovima poput lutki, šalova, nakita i ženskih torbi, a prezentiran je i primjerak indonezijskog transportnog sredstva (rikša).

Prezentacija ove zemlje popraćena je i izložbom panoa s fotografijama ljudi, tradicionalnih otočih kuća, tamošnjih događaja i velikih gradova poput Jakarte.

Brojne posjetioce ovog događaja pozdravila je ambasadorica Republike Indonezije u Sarajevu Amelia Achmad Yani, te direktorica Narodnog pozoprišta Marijela Margeta- Hašimbegović.

Ambasadorica Yani je istaknula za Fenu da Indoneziju predstavljaju boje, ples, muzika i sve to je upravo prikazano na ovom događaju. Podsjeća da je u BiH došla prije šest mjeseci, kao druga ambasadorica svoje zemlje u BiH, kada je upriličen prijem upravo u zgradi Narodnog pozorišta.

"Ovdje smo predstavili i ručne radove indonezijskih žena s dalekih otoka, poput tkanina koje su jako skupe, a mnoge su pravljene od čiste svile", kazala je ona.

Također ističe da indonezijski turisti dolaze u BiH, a najčešće su im destinacije Mostar, Blagaj i Međugorje, kao i Sarajevo. Međutim, bh. turisti u toj dalekoj zemlji su rijetki.

Naglasila je da jako dobru saradnju ima s bh. ambasadorom u Indoneziji Muhamedom Čengićem, s kojim se trudi unaprijediti odnose dviju zemalja a koji posebno mogu biti pospješeni u ekonomskom segmentu.

Posjetioci su mogli uživati i u zvucima tradicionalne indonezijske muzike, koju su priredili muzičari te zemlje na mnoštvu tradicionalnih instrumenata.