Kultura
25

Sestre Šehanović predstavile sevdalinku u Pakistanu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Sestre Dženana i Jasmina Šehanović iz Sarajeva predstavile su, prije nekoliko dana, u Pakistanu tradicionalnu bosanskohercegovačku pjesmu, sevdalinku.

Pred više od 500 predstavnika diplomatskog kora, na humanitarnom koncertu "Muzičko veče Bosne i Hercegovine", koji je organizirala Ambasada BiH u Pakistanu, promovirale su tradiciju svoje države i ukazale na značaj njegovanja kulture.

Cilj manifestacije bio je prikupljanje novca za izgradnju škole koja će nositi ime po prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću, u želji da stepen nepismenosti u Pakistanu bude smanjen.

"Mi smo mala zemlja, ali možemo poslati poruku koliko je obrazovanje bitno i biti primjer drugima", kazala je Jasmina Šehanović.

Istakla je da je publika bila oduševljena zbog čega je bila ponosna na svoju zemlju.

"Nekoliko puta su nas vraćali da sviramo. Mislim da smo se pokazale u najboljem svjetlu i da je BiH predstavljena na najbolji način", navela je Šehanović.

Koncert u Islamabadu otvorio je bh. ambasador Nedim Makarević. On je naglasio potrebu adekvatnog obrazovanja uz napomenu da Pakistan ima problem s nepismenošću koji mora biti riješen.

Ambasador je dodao da je oblast nedaleko od grada Pind Dadan Khan izabrao kao lokaciju za školu jer je to siromašan dio Pakistana.

"Mi želimo da pomognemo prijateljskoj državi i da na ovaj način barem malo vratimo Pakistancima za svu pomoć koju su nam godinama i decenijama pružali", rekao je Makarević.

Jasmina, studentica četvrte godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu svirala je violinu, a njena sestra Dženana, koja je na doktorskim studijima na Muzičkoj akademiji, svirala je klavir, a pridružilo im se i nekoliko samoukih pakistanskih muzičara.

Koncertu su prisustvovali ambasadori Austrije, Njemačke, Švicarske, Francuske, Holandije, Italije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Grčke, Turske, Maroka, Tunisa, Egipta, Južne Afrike, Kenije, Egipta, Japana, Kine, Južne Koreje, Azerbejdžana, Španije, Irana, Brazila, Argentine, Portugala, Švedske, Norveške, Danske, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.