Od 3. do 7. maja
54

U Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren Festival dječije umjetnosti

Klix.ba
U Narodnom pozorištu Sarajevo u četvrtak 3. maja 2018. godine predstavom "Aladin i čarobna lampa" koju je izveo ansambl Zagrebačkog kazališta lutaka zvanično je otvoren četvrti po redu Festival dječije umjetnosti (FEDU), koji će trajati do 7. maja ove godine.

Tokom četiri dana trajanja ovog festivala zahvaljujući partnerima i sponzorima Festivala među kojima je i Općina Centar, za naše najmlađe biće odigrano deset predstava kako u Narodnom pozorištu Sarajevo tako i u Bosanskom kulturnom centru, Pozorištu mladih, te u velikoj sali Općine Novi Grad.

Knjiga, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo su grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore, a ne samo kao publiku i konzumente.

Tokom prvog dana Festivala, 3. maja, za djecu su odigrane predstave „Lakonoga u čarobnoj šumi“, “Crvenkapica” i “Punim jedrima”. Drugog dana Festivala na programu su predstave "Princezin rođendan", "Mačak Ćiro i mačak Vova", dok je u subotu 6. maja planirano izvođenje predstava "Deveta ovčica", "Ima li deda odelo?“, "Alisa u zemlji čuda".

Tokom ovog dana u prostorijama Gradske biblioteke u Kaknju, te u Općoj biblioteci "Muhamed Kantardžić" u Brezi biće organizovano druženje sa književnicima za djecu: Ismet Bekrić, Jagoda Iličić, Mirsad Bećirbašić, te Šefik Daupović. U nedjelju 6. maja u prostorijama Bosanskog kulturnog centra biće organizovano takmičenje za najbolji pop – rok vokal gdje će u okviru završne manifestacije Festivala biti dodijeljene i nagrade za najbolju bajku, predstavu, muzičko stvaralaštvo, likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošću, ali i afirmirane stvaraoce da razvijaju kreativnost.

Najbolje će izabrati stručni žiri u sastavu: Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić, Alma Ferović-Fazlić...

Također je tokom trajanja Festivala dječije umjetnosti planirano održavanje umjetničke radionica “Vuneno pozorištance” koje vode Željka Lemez i naša poznata glumica Tatjana Šojić koja djeci pripovijeda bajke na osnovu kojih djeca prave lutke i scenografiju za bajku, kao i ilustratorsko-kiparska radionica pod mentorstvom akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić, te Književne radionice na kojima će djeca putovati kroz priče koje vodi ugledna književnica Jagoda Iličić.

Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera, ali je jedinstven i u regionalnim okvirima, jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti i razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.