3.-7. maj
1

Sutra počinje 4. Festival dječije umjetnosti, djeca poručuju: "Dođite na radost iz koje se uči"

Klix.ba
Četvrti po redu Festival dječije umjetnosti počinje sutra, a bit će otvoren predstavom "Aladin i čarobna svjetiljka" Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji eminentne rediteljice Saše Broz koja će biti odigrana u Narodnom pozorištu Sarajevo s poečtkom u 19.30 sati.

Festival će početi već ujutro istog dana mjuziklom "Crvenkapica" koji dolazi iz Vinkovaca i lutkarskom predstavom "Punim jedrima" Pozorišta lutaka Mostar koje će igrati u terminima u 11 i 14.30 sati.

Istog dana, od 10 sati, u centralnoj jezgri Festivala - Bosanskom kulturnom centru započinje umjetnička radionica "Vuneno pozorištance" koje vode Željka Lemez i naša poznata glumica Tatjana Šojić koja djeci pripovijeda bajke na osnovu kojih djeca prave lutke i scenografiju za bajku. U istom prostoru se odvija i ilustratorsko-kiparska radionica pod mentorstvom akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić, dok se kiparska radionica održava od 12 do 14 sati u Velikoj sali Općine Stari Grad.

Književne radionice na kojima će djeca putovati kroz priče koje vodi naša ugledna književnica Jagoda Iličić počinju u 13 sati u Bosanskom kulturnom centru i održavaju se svaki dan festivala.

Takmičenje za najbolji pop rock vokal bit će održano 6. maja u 18 sati u BKC-u kada će biti dodijeljene i nagrade za najbolju bajku, predstavu, muzičko stvaralaštvo, likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošću ali i afirmirane stvaraoce da razvijaju kod sebe kreativnost vezanu za djecu i mlade.

Članovi žirija u sve četiri kategorije su provjerena imena iz svijeta umjetnosti: Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić, Alma Ferović-Fazlić i drugi.

Kako bi sve svoje programe u cijelosti ostvario na referentan način Festival dječije umjetnosti sarađuje sa Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrom i Muzejom Sarajeva u čijem će depandansu Brusa bezistan biti održana i izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva.

Kroz festival će sve koji dođu u ovu čaroliju dječije bajke voditi najmlađe voditeljice, djevojčice Kana Karaman i Una Mehmedbašić koje pozivaju svu djecu i njihove roditelje, ali i sve koji vole umjetnost na Festival ovim riječima: "Pogledajte najbolje predstave, poslušajte najdivnije pjesme, pročitajte najljepše bajke. Dođite na radost iz koje se uči".

"Mnogo je visoko kvalitetnim programa pripremljeno za našu djecu i to potpuno besplatno zahvaljujući Općini Stari Grad i načelnku Ibrahimu Hadžibajriću kao i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu s ministrom Mirvadom Kurićem. Nagradni fond u iznosu od 10.000 KM osigurali su i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Centar ali i nekoliko domaćih kompanija koje su stale uz Festival i svojim korporativnim senzibilitetom i svojom podrškom u proizvodima ili finansijski", saopćili su organizatori Festivala dječije umjetnosti.

Svi programi su besplatni.