{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Livnu otvorena izložba "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…"

3.9.2015. u 17:54
0
1
U Livnu otvorena izložba "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…"
0
U srijedu, 2. septembra 2015. godine je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorici - Livno otvorena gostujuća izložba "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu...: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina“" Izložbu je razvio Historijski muzej Bosne i Hercegovine, gdje je izložba premijerno otvorena 26. juna 2014.
Za realizaciju izložbe korišten je i materijal projekta First World War Centenary Partnership (Partnerstvo za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata) pod vodstvom Imperijalnih ratnih muzeja u Londonu.

Otvarajući ovu postavku u Livnu, Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno pridružila se zajednici svjetskih muzeja koji obilježavaju stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata. Otvorenju je prisustvovala Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i Amila Lagumdžija, projekt menadžer British Councila u Bosni i Hercegovini.

Izložba kroz dokumente, arhivsku i novinsku građu, fotografije i druge predmete priča priču o Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Europi u razdoblju od 1914. do 1918. godine. Izložba uključuje i radionice za kustose i nastavnike. Radionice će biti fokusirane na unaprjeđenje suradnje između muzeja i škola. Također, izložba je digitalizirana, a na radionicama koje su na rasporedu bile danas, 03.09.2015., koristila se suvremena digitalna tehnologija, doprinoseći tako modernizaciji institucije muzeja u Bosni i Hercegovini.

Izložba je otvorena do 24. septembra 2015. godine.

Izložba "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina" je dio projekta Connecting Creatively – Connecting Museums kojeg implementira British Council u sklopu programa "Sarajevo 2014".

Program "Sarajevo 2014" finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: