{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu..." u Livnu

F
3.9.2015. u 22:04
13
20
Izložba "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu..." u Livnu
13
U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu do 24. septembra bit će otvorena gostujuća izložba "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu...: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina" koju je pripremio Historijski muzej Bosne i Hercegovine.
Za realizaciju izložbe korišten je i materijal projekta First World War Centenary Partnership (Partnerstvo za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata) pod vodstvom Imperijalnih ratnih muzeja u Londonu.

Otvaranjem ove postavke, Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu pridružili su se zajednici svjetskih muzeja koji obilježavaju stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata.

Otvaranju postavke prisustvovale su i Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i Amila Lagumdžija, projekt menadžer British Councila u Bosni i Hercegovini.

Izložba kroz dokumente, arhivsku i novinsku građu, fotografije i druge predmete priča priču o Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Evropi u razdoblju od 1914. do 1918. godine. Izložba uključuje i radionice za kustose i nastavnike koje će biti fokusirane na unapređenje suradnje između muzeja i škola.

Također, izložba je digitalizirana, a na radionicama se koristila savremena digitalna tehnologija, koja time doprinosi modernizaciji institucije muzeja u Bosni i Hercegovini.

Izložba "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina" je dio projekta Connecting Creatively – Connecting Museums koji implementira British Council u sklopu programa "Sarajevo 2014", koji inače finansira EU u sklopu obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: