Miljenko Jergović
2

"Tuzla je posljednji zaostatak multikulturalne BiH"

Sarajevo-x.com
Miljenko Jergović (Foto: Arhiv)
Miljenko Jergović (Foto: Arhiv)
Miljenko Jergović, bosanskohercegovački književnik i novinar s adresom u Zagrebu, nedavno je prisustvovao regionalnim književnim susretima "Cum Grano Salis" u Tuzli i tom prilikom dao je intervju za Radio Slobodna Evropa. Jergović je, između ostalog, govorio o situaciji u BiH, položaju pisca u društvu, slobodi javne misli, društvenom ambijentu u kojem pisci stvaraju…

Nagrađivani bh. pisac koji živi u susjednoj Hrvatskoj kazao je kako stalno prati situaciju u BiH, ali je istakao da je BiH zemlja koja je potpuno izgubila svoj višenacionalni karakter.

"BiH je zemlja koja ima tu nesreću da je potpuno izgubila i svoju multikulturalnost i svoj višenacionalni karakter. U BiH je danas sve nacionalizirano s obzirom na to ko u kojoj općini, kojem kantonu, županiji ili konstitutivnoj jedinici čini nacionalnu većinu. Onaj koji je ostao u manjini taj je uvijek onaj donji, onaj koji je stradao. Nažalost, u današnjoj BiH Tuzla je zaista posljednji bastion i posljednji zaostatak one multikulturalne i višenacionalne BiH na koju smo se koliko jučer svi pozivali“, kazao je Jergović za RSE.

Novinar RSE je također upitao Jergovića da li je moguće danas pisati kritički i odnositi se kritički, osvrćući se na slučaj profesora Predraga Matvejevića. Napominjemo, njega je 2. novembra 2005. godine Općinski sud u Zagrebu osudio na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, zbog klevetanja Mile Pešorde, kojega je nazvao "kvislinškim piscem", "sarajevskim talibanom", odgovornim za zločine u BiH.

Udruženje sudaca je reklo da nema osnove za zatvorsku kaznu.

"Problem koji spominjete je hrvatski. On je vrlo nezgodan i vrlo opasan. Naime, u vrijeme Franje Tuđmana suci su se imenovali po političkoj lojalnosti i po političkom opredjeljenju, tako da veliki broj sudaca svih razina u Hrvatskoj su ekstremno desno, šovinistički, rasistički i profašistički i vrlo često proustaški orijentirani. I u tome su neusporedivo radikalniji od najradikalnijih dijelova društva. I to je neki zaostatak, neka metastaza vladavine Franje Tuđmana", odgovorio je Jergović, dodavši da Hrvatska sa sadašnjim sudstvom nema mjesto u Evropi.

S obzirom da su ovogodišnji Međunarodni književni susreti "Cum grano salis" bili posvećeni 100. godišnjici rođenja Meše Selimovića kao i 10-godišnjici od ustanovljenja književnih susreta "Cum grano salis" i nagrade "Meša Selimović", Jergović je prokomentarisao i značaj te nagrade.

Rekao je kako je to bila vjerovatno prva nagrada "koja se dodjeljivala piscima koji pišu romane na međusobno razumljivim jezicima, dakle srpskom, hrvatskom, bosanskom, crnogorskom - i ako ga još neko zove na neki drugi način, onda i na tom jeziku - dok su sve druge nagrade partikularne i vrlo nacionalno određene.

"Nagradu "Meša Selimović" izdvojile su i odluke žirija i imena dobitnika i energija koju su grad Tuzla i njezin načelnik uložili i u promociju nagrade i u njezino pošteno funkcioniranje", istakao je Jergović.