Manifestacija "Ikre 2010"
0

Književni omaž "Sto godina Meše Selimovića"

Sarajevo-x.com
Nakon tribine o ulozi knjige i biblioteka u savremeno doba i promocije 10. kola Bošnjačke književnosti u sto knjiga, trećeg dana kulturne manifestacije "Ikre 2010", u organizaciji JU Gradska biblioteka Kalesija i BZK Preporod Kalesija, priređen je književni omaž: "Sto godina Meše Selimovića", u kojem su učestvovali književnik Nijaz Alispahić i tuzlanski gumac Irfan Kasumović, koji je govorio monologe iz Selimovićevih romana.

Nijaz Alispahić je govorio na temu "Mešin povratak u Tuzlu", rekavši da do 1988. godine, unazad 22 godine, u Tuzli nije bilo nikakvog institucionalnog pomena Meše Selimovića, ni u vidu naziva ulice, naziva neke institucije, pa čak ni u vidu organiziranja neke književne večeri u čast velikog pisca, te da je Meša Selimović sve do te 1988. godine za Tuzlu bio persona non grata.

" Tek sa mojom dramatizacijom romana 'Derviš i smrt', koju smo postavili Narodnom pozorištu Tuzla, otvoren je proces povratka Meše Selimovića u rodni grad. Po prvi put je Tuzlu posjetila Mešina supruga Darka, kćerka i zet, koji su bili presretni što se Tuzla otvara prema svome najpoznatijem građaninu. Na tom talasu, godinu dana poslije, u maju 1989, tuzlanska Gimnazija će ponijeti ime 'Meša Selimović'. A gdje su ležali razlozi zatvorenosti Tuzle za Mešu Selimovića? Meša je dotakao osinje gnijezdo, koje ni do danas nije rasprtljano, jer mi zapravo nikad ništa nismo saznali o komunističkim zločinima po Tuzli, a naročito o zločinima nad Bošnjacima Tuzle od strane četnika preobučenih u partizane. Danas Tuzla samo formalno, paradno i estradno slavi Mešu, ali ne i suštinski i sadržajno", rekao je Nijaz Alispahić.

On je u nastavku podsjetio da je književna nagrada "Meša Selimović" koja se za najbolji roman na jugoslovenskim prostorima dodjeljuje u Tuzli od 2002. godine kreirana kao projekt Foruma građana Tuzle, još 1996., ali da je drsko uzurpirana od aktuelnog načelnika Tuzle Jasmina Imamovića koji se lažno predstavlja kao autor ovog projekta.

"Meša Selimović je bio osvjedočeni antifašista i antikomunista, pa bi u Tuzli morao živjeti kao častan politički i estetski kriterij, namjesto što se događa zloupotreba i trivijalizacija njegovog lika i djela", rekao je Nijaz Alispahić.

Četvrtog dana manifestacije bit će promovirana knjiga "Socio-psihološke dimenzije Kur’ana" Edina Tule, a bit će upriličeno i književno veče sa Nedžadom Ibrišimovićem, koji će također govoriti o svojim susretima sa Mešom Selimovićem.