Kultura
0

Turisti su u Sarajevu uglavnom na proputovanju, a SFF ih ne zanima

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom otvaranja 19. Sarajevo Film Festivala razgovarali smo sa turistima u našem gradu. Zanimljivo je da niko od njih nije došao zbog SFF-a i u Sarajevu su uglavnom na proputovanju.

Grupa mladih turista iz Španije rekla nam je kako su u Sarajevu samo na proputovanju te da već sutra nastavljaju dalje, tako da neće biti u prilici pogledati neki film. Kada bi ostali duže, vjerovatno bi otišli i pogledali. Kažu da im se Sarajevo veoma sviđa, a pogotovo hrana.

Turistica iz Austrije je u BiH došla na godišnji odmor, a u Sarajevu se zadržala kako bi fotografisala. Kaže da uopće nije znala da se festival održava. BiH joj se veoma svidjela, a posebno Sarajevo.

Stariji gospodin iz Norveške nam je rekao kako je u Sarajevo stigao prije 20-ak minuta te da se neće ni zadržavati duže od 40-ak minuta, budući da se nalazi na proputovanju i u Sarajevu se zaustavio samo da fotografiše. Kaže da je grad lijep te da je čuo da se festival održava, ali da jednostavno ne ostaje dovoljno dugo da bi pogledao ijedan film.

Toni je Talijan iz Venecije. Za Sarajevo kaže da je divan grad te da ne zna koliko će se zadržati, ali da uopće ne planira prisustvovati festivalu.

Eugen iz Zagreba kaže da je u Sarajevo stigao jutros i da će na festival sigurno otići barem jednu večer. Došao je sa prijateljima, kao turista, na sedam dana, a sasvim se slučajno zadesio u vrijeme festivala. "Kada sam već tu, zašto ne bih i otišao pogledati neki film", rekao nam je Eugen.

Grupa mladih turista, studenata elektrotehnike, u Sarajevo je stigla iz različitih hrvatskih gradova. Nisu došli zbog festivala, ali neki od njih nemaju ništa protiv da odu pogledati neki film. "Tek smo jedan dan ovdje i super nam je. Ostat ćemo još neko vrijeme", rekli su nam.