Dizajn Ahmeta Prošića
24

Trg ispred sarajevskog Pozorišta mladih asfaltiran, slijedi uređenje zelene površine

Klix.ba
Kako je najavljeno, nakon što su radnici građevinske firme "Grakop" iz Kiseljaka završili sa asfaltiranjem 700 kvadratnih metara trga ispred sarajevskog Pozorišta mladih jučer su započeli radovi na hortikulturnom uređenju zelenih površina na ovoj lokaciji u Kulovića ulici.

Radove izvodi Kantonalno javno komunalno preduzeće "Park", a cjelokupan projekt uređenja trga finansira Općina Centar.

Tokom jučerašnjeg dana ovu lokaciju je obišao načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim saradnicima.

Površina koja će biti hortikulturno uređena iznosi oko 400 metara kvadratnih. Kako je objasnio Nenad Radović iz preduzeća "Park" koji vodi ovaj projekt hortikulturnog uređenja, na dvije veće površine biće postavljena zemlja i travnato busenje.

"Na ove zelene površine planiramo postaviti deset novih parkovskih klupa za odmor a prostor između klupa ćemo povezati kameno-betonskim pločama što će ujedno biti pješačka staza. Također na trgu ćemo postaviti sedam velikih žardinjera u koje će biti posađene sadnice niskih stabala zajedno sa sezonskim ukrasnim cvijećem. Za doprinos čistoći ovog trga biće postavljene četiri korpe za otpatke od inoksa. Završetak ovih radova je planiran za deset dana, što naravno najviše zavisi od vremenskih prilika", objasnio je Radović.

Paralelno sa hortikulturnim uređenjem trga radnici firme "Testingelektro" rade na postavljanju podzemnih elektro instalacija za potrebe osvjetljenja ovog prostora. Idejno rješenje uređenja trga ispred Pozorišta mladih (pod nazivom "Via Vitae" - Put života) je uradio student Akademije likovnih umjetnosti – Odsjeka za grafički dizajn Ahmet Prošić pod mentorstvom profesora Srđe Hrisafovića.

Općina Centar je uputila inicijativu Skupštini Kantona Sarajevo za preimenovanje naziva ovog trga u Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog pozorišnog i TV reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS.