Kultura
219

Svi smo mi mrtvi, samo se redom sahranjujemo: Sutra u svijet ponovo odlaze Andrićeve riječi

Piše: I. P.
U petak će biti obilježena godišnjica smrti jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca, kao i pisaca sa prostora bivše Jugoslavije - Ive Andrića.

"Sutra će se navršiti tačno 40 godina od smrti nobelovca Ive Andrića, a Travnik će tu godišnjicu obilježiti na simboličan način. U saradnji sa Društvom kolekcionara i filatelista Travnik objavili smo jednu prigodnu kovertu koja je posvećena temi godišnjice njegove smrti. To je također jedna vrsta nastavka uspješne saradnje Društva filatelista sa Zavičajnim muzejom Travnik u smislu obilježavanja značajnih obljetnica i događaja travničkog kraja", rekao je za Klix.ba Enes Škrgo, kustos Rodne kuće Ive Andrića.

Također, godišnjica će biti obilježena i jedinstvenom porukom svijetu koja će biti poslana iz Travnika.

"Sutra će sve poštanske pošiljke koje budu upućene iz pošte u Travniku imati obilježje posebnog poštanskog žiga koji će imati motiv i datum ove godišnjice. Tako će svi primaoci pošiljki širom svijeta na taj način biti obaviješteni o datumu smrti Ive Andrića", objasnio je Škrgo.

Uz datum godišnjice i crtež lika Ive Andrića, na koverti je ispisana Andrićeva misao o smrtnosti koju izgovara njegov književni lik, travnički kajmakam u romanu "Travnička hronika".

Godišnjica će biti obilježena i u Mostaru, u Domu Herceg Stjepan Kosača, gdje će 15. marta biti upriličena promocija Andrićeve zbirke "Fratarske priče". Promocije zbirke bit će upriličene i u Sarajevu kao i u Travniku.

Ivo Andrić umro je 13. marta 1975. godine na Vojnoj medicinskoj akademiji u Beogradu.