{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na današnji dan umro je Ivo Andrić: Region se sjeća nobelovca i velikog pisca

13.3.2015. u 08:22
334
253
Na današnji dan umro je Ivo Andrić: Region se sjeća nobelovca i velikog pisca
334
 
Na današnji dan prije 40 godina umro je jedan od najvećih pisaca Bosne i Hercegovine i prostora bivše Jugoslavije Ivo Andrić.
Godišnjica njegove smrti ovih dana bit će obilježena u rodnom Travniku, Sarajevu, Mostaru, Višegradu, Banjoj Luci, Beogradu i mnogim drugim mjestima u regionu.

Travnik će odaslati poštanske pečate i citate u pošiljkama koje danas budu odlazile u Bosnu i Hercegovinu i svijet, u Beogradu će u sali Jugoslovenske kinoteke biti predstavljen dokumentarni serijal "Biti čovek – Ivo Andrić", a u Sarajevu i Mostaru će između ostalog biti održano predstavljanje Andrićeve zbirke "Franjevačke priče".

Ivo Andrić je rođen 9. oktobra 1892. godine u Dolcu pored Travnika koji će za njegovog života predstavljati konstantnu temu i simbol njegovog identiteta. Pored Nobelove nagrade, Andrić je prepoznatljiv po svojim djelima kao što su "Prokleta avlija", "O priči i pričanju" i "Omer paša Latas".

Desetog decembra 1961. godine Nobelova nagrada mu je dodijeljena za roman "Na Drini ćuprija". Dodjela je održana u štokholmskoj dvorani Koncertne palate Švedske akademije, a ovo najveće svjetsko prizanje uručio mu je Anders Esterlling.

Dio novčane nagrade koju je dobio odlučio je pokloniti za unapređenje bosanskohercegovačkog bibliotekarstva.

"Želim da obavijestim Savjet za kulturu NR Bosne i Hercegovine da sam odlučio da Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini poklonim pedeset posto iznosa primljenog na ime Nobelove nagrade. Moja je želja da se ova sredstva upotrijebe za unapređenje narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine“, napisao je Andrić u pismu 17. maja 1962. godine.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, jedan od najvećih je Orden junaka socijalističkog rada koji se dodjeljivao za izuzetne rezultate u nacionalnoj ekonomiji i kulturi SFRJ.

Nakon smrti 13. marta 1975. godine sahranjen je na beogradskom Novom groblju sa skromnim obilježjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: