Komentari (34)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ne svojata srbija i srbi Mesu, vec je Mesa to sam izabrao. Potičem iz muslimanske porodice, iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kojem takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika... Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Sremca, Borisava Stankovića, Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo s njima nemam potrebe da dokazujem
Ma ništa,većina djece u BiH će učiti da je Meša BOSANSKI odnosno BOŠNJAČKI pisac a to što Srbi govore da je Srpski netreba praviti neki problem. Daleko je lakše Bošnjačkoj djeci objasniti po njegovom imenu i prezimenu ko je bio taj Pisac,to ide malo teže kod srpske djece. Dakle Meša Selimović je Bosanko/Bošnjački pisac a što ga Srbija svojata netreba tome predavati neki značaj. Što se tiče kusturice lik je se našao u ovoj temi bez potrebe,Mešu i Emira je neumjesno porediti a kamoli šta drugo.Srbijo džaba ti Kusturica i nemam ništa protiv on je Srpski reditelj.
Zasto svojatati nekoga? Ovdje je to normalno da bi se dokazalo koji je narod bolji od onog durgog i tako u krug. Al ne razumiju da Mesa , Andric, Tesla, Milankovic su bili to sto jesu a ne neciji.
@! Ja pišem zbog sebe a ako koji put pogriješim iz pravopisa nije smak svijeta.
Pa nisam siguran, pošto život za vrijeme Turaka i za vrijeme Kraljevine (koja je za ne-Srbe bila okupacija) nije bio dio predratnog odgoja, sumnjam da možemo pričati o otvorenim dalekim ranama. A za mene su Ćopićevi opisi života bosanskih pravoslavaca, mikrokosmos Podgrmeča i široki svijet koji se sastoji od Bihaća i Like, potpuni unikum i zato i kažem spomenik bosanskom pravoslavlju i čini mi se da nemaju puno dodirnih tačaka sa književnošću Srbije (eto Nečistu krv sam čitao, da ne bude da ga poredim sa Kišom :)
Tacno, slazem se, ovaj nesretni ex-Yu prostor je toliko povezan sa milion razlicitih stvari, folklor, kultura, tradicija, jezik, obicaji i jos mnogo toga, a razdvojen jedino politikom i vjerom... Poslednjih 20-30 godina je sve ono sto nas je spajalo sahranilo i bespovratno razjedinilo ljude te podgrijalo stare razloge mrznje.. Mislim da je iluzorno govoriti kako Santic, Copic ili Kocic nisu srpski pisci, isto kao i Selimovic... @! da, citao sam Selimovica i znam o cemu govorim, kao i Andrica i Crnjanskog i jos mnogo toga... Sta vishe srpski nacionalizam nikada nije bio veci i jaci nego poslednjih godina, ali nije ni Bosnjacki, za Hrvatski se to ipak ne moze reci jer su imali svojih \"trenutaka\"!!! A tek \"autohtono bosansko pravoslavlje\", to mi se posebno svidja...:) Istina je sledeca, Bosna i jedinstvo naroda je sahranjeno za vrijeme Turske okupacije, jer je izgleda samo nama Srbima bila okupacija. Sada su samo daleke rane ponovo otvorene i to zauvijek...na zalost
@ komentari koliko vas je citalo mesu?! joj ovih komentara polupismenih ljudi, negacija sa glagolom? zna li iko sta je to?! onaj nakav zan napisati bismilah... a ne zna kako se pise ne interesuje, mislim da je foxy ili tako nesto. ostali su svakako grozni. mesa je od onih koji ga citaju, a ne ovih ili onih!
Naravno zadnje ratove svako vidi svojim očima, ali na kraju moraju biti relevantni Međunarodni sudovi i UN rezolucije, čak iako nisu nepristranski kao što je posmatrač u fizici, mada opet ako Carla ne valja nikome onda ne može biti toliko loša. A što se tiče svojatanja umjetnika i naučnika tu smo južni Sloveni posebna sorta. Od rušenja spomenika i rodnih kuća do uzdizanja na pijedastal pa opet iz početka u nevjerovatno kratkom vremenu only at Balkan :)
nemanja kosturnica je pokazao koliko je visoko intelektualac:))) pogotovo kad je pio kafu s milosevicam dok su grajani sarajeva umirali od gladi i granata!!! a kosturnica je pogotovo veliki servski krvolocni intelektualac kad pjeva ko ne voli rasu nek......eto toliko o njemu...a sto ga neko i pominje ovdje, mora da on pise, hahahahahaha, nemanja kosturnica, bekicmenjak i genocidas intelektualac, eno ti ga tvoj heroj pije svakodnevno svoju krvavu pis*cu!:)))
Da istina za Mesine knjige, ali on je Srbin i pisao je na Srpskom jeziku i to ga nesumnjivo svrstava pos srpsku knjizevnost, ali zasto ne i pod Bosansku...ako vec ista postoji...inace nemoguce je podijeliti Srbe iz BiH, HR, CG i SRB, jer to je jedan narod koji govori jednim jezikom i koji ima jednu kulturu...
@mokerock evo pokusavaju i stecke da prepisu sebi, servski huligani i ubice, lopovi i manipulatori, a za to vrijeme nema ministra kulture patriota i intelektualca koji ce stavit na mjestu koje zasluzuje bogata historija bosne i hercegovine, najbogaitje u evropi!!! srbi su bzekicmenjaci i bez korijena, dosli iz rusije prije par vjekova jer us ih rusi istjerali zbog krvolocnih gena koji nose, rusi to znaju al sute...cete krvolocnika , horde ubica !
Ja iskreno nisam pretjerano odusevljem filmovima Kusturice, vidjecemo sta ce biti sa Sancho Pansom ali dva tri filma koje je radio ranije su mi OK...ali moje je mislljenje subjektivno i protivno svjetskim priznanjima koje je osvojio Kusturica... Da, mislim da smo svi mi ipak ispali kolektivno glupi i primitivni te da nam mrzhnja nije donijela nista dobro...a sto se tice genocida, moje je misljenje, opet kazem subjektivno, da se isti nesumnjivo desio na cjelokupnoj teritoriji Hrvatske i BiH gdje je rat divljao, svako naravno ima svoje razloge i suprtne interese zasto...
Mešine knjige su bosanske, kao što su bosanske i knjige Kočića i Ćopića na primjer. Ćopićeve knjige su spomenik autohtonog bosanskog pravoslavlja i nemaju blage veze sa susjednom Srbijom.
@mokerock svaku rijec potpisujem!!!!
spiric je genocidni diktator i rusitelj bosne i hercegovine, on praktikuje segregaciju bosnjaka i placira na sva moguca kljucna mjesta genocidase, policija, tuzilastvo, ekonomija itd, i udara koliko moze po drzavi bi-i i bosnjacima!