Kultura
5

"Šta je to sevdah?": Javni govor o sevdahu u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
U subotu, 5. decembra u 13 sati u Umjetničkoj galeriji BiH u okviru multimedijalne izložbe ''Sevdah, umjetnost slobode'' održat će se javni razgovor o sevdahu.

Multimedijalna postavka "Sevdah, umjetnost slobode", autora Damira Imamovića, koja je postavljena u Umjetničkoj galeriji BiH prva je izložba posvećena sevdahu kao žanru, te ga predstavlja u svim njegovim segmentima.

U želji da kroz ovu izložbu potakne javni dijalog, autor će tokom trajanja izložbe, do kraja decembra, organizovati nekoliko javnih razgovora. Prvi takav održat će se u subotu 5. decembra u 13 sati u prostoru same izložbe, a tema će biti ''Šta je to 'sevdah'?'' kao naječešća tema koja se razmatra posljednjih godina.

O trendovima definiranja sevdaha u muzičko-poetskom smislu danas, uvod će dati i sa posjetiteljima razgovarati Kim Burton, muzičarka i muzikologinja sa Royal Holloway University London, Tamara Karača-Beljak, etnomuzikologinja sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Timur Sijarić, muzičar i znanstveni saradnik Instituta za znanost i istraživanje MUK, u Beču te Damir Imamović, muzičar i autor izložbe "Sevdah, umjetnost slobode"

Kroz više od 300 godina dokumentirane historije pjesama koje danas zovemo "sevdalinkama" izrastao je, na individualnom talentu generacija, cijeli jedan žanr umjetnosti. Tradicionalna umjetnost pjesme poistovjetila se u BiH gotovo u potpunosti sa osjećajem od kojeg je posudila ime – sevdahom (tur. "ljubav" i arap. "crna žuč" ili "melanholija").

"Sevdah, umjetnost slobode" prva je izložba koju je u potpunosti osmislio i pripremio jedan izvođač ove umjetnost. Imamovićeva polazna ideja je predstaviti žanr sevdaha kao umjetnosti u kojoj oni koji je vole pronalaze svoj prostor slobode. U pripremi izložbe učestvovali su: Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović, Sandin Međedović i Ahmed Burić. Izložbu je organizovalo Udruženje za unaprjeđenje audio-vizuelnih umjetnosti FOTON, a podržala ju je holandska fondacija Prince Claus.