{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovor o savremenom sevdahu u Umjetničkoj galeriji BiH

15.12.2015. u 18:24
2
0
Razgovor o savremenom sevdahu u Umjetničkoj galeriji BiH
2
Razgovor o savremenom sevdahu u Umjetničkoj galeriji BiH
Rok Košir
Razgovor o fenomenu savremenog sevdaha i njegove domaće kao i internacionalne recepcije održat će se u subotu, 19. decembra u 18 sati u Umjetničkoj galeriji BiH u okviru multimedijalne izložbe "Sevdah, umjetnost slobode".
O ovom fenomenu, kao i novoj generaciji izvođača sevdaha, uvodna izlaganja će dati Rok Košir, v.d. Instituta Druga godba i predstavnik Festival Druga godba iz Ljubljane, Ahmed Burić, kolumnista i kritičar iz Sarajeva, Neven Tunjić, muzičar i član benda Divanhana, dok će domaćin biti muzičar i autor izložbe, Damir Imamović.

Od 1990. do danas stasala je na domaćoj, ali i internacionalnoj sceni cijela jedna nova generacija izvođača sevdaha. Ponekad nekritički slavljena, a ponekad bez mjere kuđena, upravo ta generacija ponovo je stavila sevdah na tapet muzičkih dešavanja, ali i pronijela glas o umjetničkoj sceni BiH širom svijeta.

U okviru multimedijalne postavke «Sevdah, umjetnost slobode», autora Damira Imamovića, ovo je drugi javni razgovor koji će i ovog puta ugostiti stručnjake i umjetnike, ali i ljubitelje ove umjetnosti.

"Sevdah, umjetnost slobode" prva je izložba o sevdahu koju je u potpunosti osmislio i pripremio jedan izvođač ove umjetnost. Imamovićeva polazna ideja je predstaviti žanr sevdaha kao umjetnosti u kojoj oni koji je vole pronalaze svoj prostor slobode. U pripremi izložbe učestvovali su: Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović, Sandin Međedović i Ahmed Burić. Izložbu koja se može posjetiti do 31.12.2015.godine u Umjetničkoj galeriji BiH, organizovalo je Udruženje za unaprjeđenje audio-vizuelnih umjetnosti FOTON, a podržala ju je holandska fondacija Prince Claus.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: