|

Damir Imamović predstavlja izložbu "Sevdah, umjetnost slobode"

Damir Imamović predstavlja izložbu "Sevdah, umjetnost slobode"
12
Klix.ba
23.11.2015. u 08:01
5
komentara
12

dijeljenja
Damir Imamović predstavlja izložbu "Sevdah, umjetnost slobode"
"Sevdah, umjetnost slobode" je multimedijalna izložba Damira Imamovića, koja će biti postavljena u Umjetničkoj galeriji BiH od 27. novembra do 31. decembra 2015. godine.
Multimedijalna postavka "Sevdah, umjetnost slobode" prva je izložba posvećena sevdahu kao žanru, te ga predstavlja u svim njegovim segmentima: tekstovima, muzici, popularnom životu, fotografijama, razgovorima, činjenicama, ali i željama i nadanjima.

"Od početka mog bavljenja sevdahom pristupio sam cjelokupnom žanru kao pravi štreber i kroz ovih deset godina nakupio sam dosta materijala koje želim da ljudi vide i čuju. Sami snimci, fotografije, novinski članci, plakati i cjelokupan materijal pokazuju da je sevdah kroz svoju historiju bio jako uzbudljiv žanr. Želja mi je da nam ova izložba pomogne da zajedno izmaštamo neki pametniji pristup kulturnoj historiji ovih prostora", izjavio je autor izložbe i poznati interpretator sevdaha Damir Imamović.

"Sevdah, umjetnost slobode" prva je izložba koju je u potpunosti osmislio i pripremio jedan izvođač ove umjetnost. Imamovićeva polazna ideja je predstaviti žanr sevdaha kao umjetnosti u kojoj oni koji je vole pronalaze svoj prostor slobode. U pripremi izložbe učestvovali su: Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović, Sandin Međedović i Ahmed Burić.

Vjerujući u to da je došlo vrijeme drugačijeg promišljanja historije i estetike sevdaha, autor Damir Imamović će kroz multimedijalnu izložbu koja će biti otovrena do kraja ove godine, povesti sve posjetitelje putem sevdah koji će ih zasigurno iznenaditi.

Kroz više od 300 godina dokumentirane historije pjesama koje danas zovemo "sevdalinkama" izrastao je, na individualnom talentu generacija, cijeli jedan žanr umjetnosti. Tradicionalna umjetnost pjesme poistovjetila se u BiH gotovo u potpunosti sa osjećajem od kojeg je posudila ime – sevdahom (tur. "ljubav" i arap. "crna žuč" ili "melanholija"). Zbog toga danas govorimo o poetsko-muzičkom žanru sevdaha čiju historiju bilježimo barem od početka 18. vijeka.

Izložbu organizira Udruženje za unaprjeđenje audio-vizuelnih umjetnosti FOTON, a podržala ju je holandska fondacija Prince Claus.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...