{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva izložba o sevdahu vodi vas uzbudljivim putem u prošlost

28.11.2015. u 15:39
48
7
Prva izložba o sevdahu vodi vas uzbudljivim putem u prošlost
48
Multimedijalna izložba "Sevdah, umjetnost slobode", koju je sinoć u Umjetničkoj galeriji BiH otvorio Damir Imamović nudi posjetiocima da poslušaju ploče prvih majstora sevdaha snimljenih u Sarajevu, fotografije, plakate, novinske članke i drugi materijal koji svjedoči o ovom žanru.
Poznati izvođač koji se deset godina bavi prikupljanjem ove građe nije krio uzbuđenje što ima priliku da je predstavi javnosti na prvoj izložbi sevdaha na ovim prostorima.

"Ova izložba moja je poruka da sevdah ima mnogo stvari u svojoj historiji koje ljudi ne znaju, jer su zaboravili ili se možda time nismo dovoljno bavili. Želja mi je da nam ova izložba pomogne da zajedno izmaštamo neki pametniji pristup kulturnoj historiji ovih prostora", kazao je Imamović.

Svaka od cjelina izložbe nosi ime po osnovnoj niti koju preispituje, a Imamović je uradio i videointervjue sa 18 poznavalaca sevdaha koji su rekli mnogo toga zanimljivog.

U pripremi izložbe učestvovali su i Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović, Sandin Međedović i Ahmed Burić. Izložbu je organizovalo Udruženje za unapređenje audiovizuelnih umjetnosti FOTON, a podržala je holandska fondacija Prince Claus.

Imrana Kapetanović izrazila je nadu da će posjetioci izložbe naučiti mnogo zanimljivosti o sevdahu, od etimologije same riječi pa do razvijanja ovog žanra.

Izložba će biti otvorena do 31. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: