Kultura
0

Šta je to predstavljeno na Queer Festivalu

FENA
Prvi Sarajevo Queer festival" otvoren je u srijedu u galeriji likovnih umjetnosti izložbama fotografija portreta "Na strani" autora Irfana Redžovića, izložbom skulptura "Metal" mlade autorice Alme Selimović te prezentacijom umjetničkih radova "Okreni Queer", a riječ je o radovima iz ex-Yu regije.

Pozvani posjetioci i akreditirani novinari imali su priliku pogledati fotografije osoba koje se izjašnjavaju kao Queer u više konteksta-gey, prijatelji, transseksualci i druge grupe koje ovaj termin podrazumijeva. Kako nekolicina fotografiranih nije željela da javnosti budu dostupna njihova lica, na samom početku otvaranja izložbe nekoliko fotografija bilo je okrenuto naopako, da bi ih pokazali javnosti nakon izlaska snimatelja i fotoreportera.

Izložba "Na strani" iz fotografije je nudila i poruke fotografiranih, a poruke su većinom izražavale njihove težnje. A te težnje su sloboda, ljubav, nenasilje, razumijevanje, prihvatanje...

Izložba "Metal" Alme Selimović je izložba skulptura rađenih kao što i sam naziv kaže u metalu, a koja simbolizira ženski i muški princip. S tim da skulpture asociraju na robote.

Ni postavka autora s prijašnjih Queer festivala nije nosila ništa skandalozno. Ali dovoljno je pojedincima, njih stotinjak, bila činjenica da se festival naziva Queer i da po njima promoviše prava homoseksualaca, za koje protestnici okupljeni ispred ALU rekoše da ih nije briga dok sjede u svojim kućama, ali da ne mogu izlaziti na ulicu.

Protestanti koji su negodovali jer se festival dešava u vrijeme svetog mjeseca ramazana, na protestima su bili u vrijeme kada su trebali ispunjavati jednu od islamskih dužnosti teravih-namaz, a ne upućivati prijetnje onima koji su drugačiji. I ne samo prijetnje, nekolicina posjetilaca festivala fizički je napadnuta, s tim da napadači nisu ništa znali o seksualnoj opredijeljenosti napadnutih, kojima je najveći grijeh bio što su viđeni na tom festivalu.

Tokom protesta došlo je i do direktnih sukoba između protestanata i pripadnika MUP-a KS-a.

Prvi "Queer festival" svojim dolaskom podražale su brojne javne ličnosti, tako su se na otvaranju festivala našli Danis Tanović, Namik Kabil, Srđan Dizdarević, Emir Imamović Pirke, koji je i jedan od napadnutih, i njegov kolega Peđa Kojović, Francis Bueb, Damir Šagolj...

Zbog natpisa koji su objavljivani u dnevnom listu "Avaz", a koji su doprinijeli podgrijavanju negativnih konotacija u vezi s festivalom, organizatori su reporterima ove novine, koju će i tužiti, onemogućili ulaz u prostor ALU-a.

Tokom današnjeg dana bit će održana tribina, filmska projekcija posvećena nastanku LGBT pokreta u bivšoj Jugoslaviji uz učešće aktivistica iz regiona.

Tokom festivala bit će prikazano devet filmova, razgovori i performansi.

Termin Queer se koristi da se jednom riječju opiše homoseksualna, biseksualna, transrodna, transseksualna i interseksualna zajednica i heteroseksualne osobe koje žive svoj život ili sebe vide van uobičajenih patrijarhalnih normi. Ovaj termin se koristi i kada se govori o konstatnom odstupanju i prevazilaženju (nametnutih) društvenih normi.