Kultura
93

Soul Train stiže: Frenkie i FMJam ekipa na SFF-u

Klix.ba
(Foto: Sulejman Omerbašić)
Ostao je još samo jedan dan do sarajevske premijere dokumentarnog filma Soul Train. FmJam ekipa privodi kraju pripreme i uzbuđeno očekuje reakcije publike.

Sala u Cinema Cityju je već odavno rasprodana, tako da je zbog velikog interesovanja zakazana još jedna projekcija, u subotu u 17:30 sati, također u Cinema Cityju. Goste nakon premijere u petak navečer očekuje after party na kojem će prisutne zabavljati DJ Indigo.

Film prati putovanje vozom petorice bh. hip hopera, DJ-eva i producenata kroz cijelu zemlju i njihove susrete sa muzičarima koji se bave potpuno drugačijim vrstama muzike. Zamolili smo učesnike filma za kratke izjave i evo šta su nam oni uoči premijere rekli.

"Soul Train je za mene muzički putopis, priča koja je spojila moderne i tradicionalne oblike muzike. Posebno mi je drago da smo novim generacijama pokušali približiti one umjetnike i mjesta s kojima inače nemaju previše dodira. Spojiti u jednu priču hip hop i druge oblike muziciranja, a sve to kroz razne gradove BiH, izuzetno je komplikovano. Nadam se da smo ovim filmom uspjeli gledateljima prenijeti pozitivne emocije koje je ovo iskustvo i nama donijelo", poručio je veteran DJ Soul.

Najmlađi putnik voza, Kontra, poručio je: "Inače smo dosta neozbiljni, tako da vjerujem da je tako i na platnu. Snimanje je proteklo u zezanju i druženju, ali pala je i pokoja rasprava, što je normalno kad sastaviš pet tvrdoglavih repera u modernom BiH vozu. Za mene su najbolji dani bili u Banjoj Luci i u Zenici gdje smo imali čast upoznati ženski hor koji nas je dočekao svojim odličnim pjevanjem".

"Za mene je Soul Train fenomenalno iskustvo, kroz koje sam uspio da vidim i upoznam druge strane moje domovine. Cijeli put je bio jako ugodan, ekipa iz Pro.be je odradila svoj posao vrhunski i moram reći da sam uživao družeći se sa njima. Nadam se da će raja osjetiti energiju koja je nas okruživala i da će – kao i mi – imati blagi osmijeh na licu gledajući film", poručio je Frenkie.

Muzički producent Billain, koji potpisuje muziku za film, rekao je: "Ideja iza Soul Traina je patent rođen na Balkanu, prije ostatka svijeta. Za kratko vrijeme, kao ideja u najavi prije samog filma, već je postao inspiracija našim prijateljima u Americi, Britaniji i Evropi da rade istu ideju putovanja. Ali, ono što je najbitnije i nama jedino važno – postao je inspiracija omladini naše zemlje, jer upravo kroz ovakve ideje dolazi do spajanja umjetničkih tračnica koje su se mnogima činile udaljene, a ustvari su tako bliske i pune jezika mira i stvaralaštva u najmoćnijim formama, i nesebično doprinose prije svega budućim naraštajima i generacijama, pa onda i nama samima".

Film Soul Train je nastao u suradnji Red Bull Media House i sarajevske kuće Pro.ba, a režiju potpisuje Nermin Hamzagić.

Tuzlanski reper Frenkie će 28. augusta nastupiti u sarajevskom klubu Cinemas Sloga.