Kultura
315

Sevdah i rapsodija: Izuzetna izložba fotografija nastalih tokom druženja Vanje Lisac i Bože Vreće

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić
Božo Vrećo, Emina Ganić i Vanja Lisac (Foto: Edin Hadžihasić)
U prepunom sarajevskom Ateljeu Figure večeras je otvorena prva samostalna izložba Vanje Lisac, bh. fotografkinje koja je prisutnima predstavila Božu Vreću kakvog do sada nismo vidjeli. Upravo je on, izvedbom sevdalinki, još jednom oduševio posjetioce svojim lijepim glasom.

Inspiracija, prijateljstvo i sinergija su riječi kojima su Vanja i Božo opisali svoj odnos dok su govorili o druženju u proteklom periodu koje je rezultiralo serijom fotografija, a naposljetku i večerašnjom izložbom pod nazivom "Rapsody". Fotografije su nastale tokom dva spontana susreta.

"Do saradnje je došlo sasvim slučajno. Upoznali smo se preko Maje Koristović-Talović. Znala sam da je Božo veoma inspirativan, čula sam njegove pjesme. Kada smo se prvi put vidjeli, bila sam uvjerena da bismo trebali napraviti snimanje. Rekla sam mu: hajde da nešto uradimo. Tako je i bilo", rekla je Lisac za Klix.ba.

Već nakon prvog snimanja znali su da imaju "veoma dobar materijal".

"Fotografije su bile odlične. Predložila sam da ne lijepimo fotografije po Facebooku, već da napravimo izložbu. Božo je to podržao. Potom smo uradili drugo snimanje", dodala je Lisac.

Kao što je do izložbe došlo sasvim slučajno, tako je nastao i naziv izložbe.

"Onako na chatu, kada smo se dopisivali o fotografijama, Božo je rekao 'jao super bit će to prava rapsodija'. Onda sam ja rekla: to je to. Tako ćemo je i nazvati."

Božo Vrećo je definitivno obilježio večer. Osim što su njegove fotografije krasile zidove Ateljea, Vrećo je plijenio pažnju svojim stajlingom, a vrhunac večeri bila je i njegova izvedba pjesme "Negdje u daljini".

"Izuzetna mi je čast biti inspiracija i muza Vanji. Bila je to velika sinergija prijateljstva, ljubavi i svega onoga što umjetnost predstavlja. Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi sa Vanjom. Sve se dešavalo u nekoj kućnoj atmosferi i kroz ovaj projekat smo se još više zbližili.", rekao je Vrećo.

Izložba je trajala samo jedno veče i bila je prodajnog karaktera.