Tradicija
106

Sarajevski konjanici obučeni u nošnju iz 16. vijeka krenuli u pohod na Ajvatovicu

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Veliki broj građana Sarajeva okupio se danas u parku At Mejdan kako bi i ove godine ispratio konjanike kluba Hidalgo u pohod prema Pruscu gdje se održavaju Dani Ajvatovice.

Konjanike obučene u tradicionalnu bosansku nošnju i ovaj put je ispratio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji im je zaželio sretan put.

Konjanici će jahati na konjima od Fojnice preko Vranice, Gornjeg Vakufa, Bugojna sve do Donjeg Vakufa, odnosno Prusca. Ovo je osma godina da sarajevski konjanici kreću iz parka At Mejdan na ovaj pohod.

Među učesnicima je bilo i djece te žena koje su oduzimale dah nošnjom i vratile sjećanje na naše pretke i korijene.

Dani Ajvatovice su jedna od najmasovnijih vjersko-kulturnih manifestacija na prostoru BiH. Centralna manifestacija bit će održana 2. jula, kada će se na Pruscu okupiti konjanici iz cijele BiH, proći Ajvaz-dedinom stijenom i doviti.

Osim klanjanja podne-namaza, bit će održan i prigodan vjerski program za žene.

Ajvatovica je tradicionalni pohod muslimana ka raspuknutoj stijeni na planini Šuica. Prema legendi, stijena se raspukla kada je Ajvaz-dedo, pobožni čovjek, u prvim godinama dolaska islama na ove prostore molio da kroz nju proteče voda za Prusac, tada Akhisar (Bjeli Grad).

Posljednjih godina ovo tradicionalno okupljanje vjernika iz BiH, ali i cijele Evrope, preraslo je u međunarodnu kulturno-vjersku manifestaciju čiji sadržaji se organizuju u osam gradova srednje Bosne.