Najstarije dovište
489

Hiljade vjernika okupile se na centralnoj manifestaciji 507. dani Ajvatovice

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije 507. dani Ajvatovice završena je danas nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice.

Nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu, oko 250 konjanika krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Evropi. Oni su dan ranije iz Karaule i drugih bh. gradova krenuli prema Pruscu i na tom putu prošli kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana, javljaju lokalni mediji.

Konjanici, bajraktari i više hiljada vjernika iz BiH, Turske i cijele Evrope pohodilo je podnožje planine Šuljage, sedam kilometara od starog grada Prusca.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. stoljeću u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ovogodišnji Dani Ajvatovice počeli su prije skoro dva mjeseca.