Kultura
5

Sarajevo Sonic Studio 2013: Saznajte šta znači stvarati muzičku umjetnost danas

Klix.ba
Nakon Sarajevo Chamber Music Festivala, započinje još jedan, novi umjetnički i obrazovni program Muzičke akademije usmjeren ka umjetničkim praksama u muzici najsavremenijeg doba - Sarajevo Sonic Studio 2013.

Sarajevo Sonic Studio je nova razvojna inicijativa sarajevske Muzičke akademije namijena razvijanju svijesti o praksama savremene umjetničke muzike i njene uloge u kulturnoj dinamici društva.

Projekt je realiziran u saradnji sa Francuskim institutom i Goethe Institutom u BIH. U kontekstu misije promocije francuskog i njemačkog jezika i kulture u Bosni i Hercegovini, ova dva instituta ovaj projekt realiziraju u okviru programa francusko-njemačke saradnje "Traité Elysées".

"Traité Elysées" je bilateralni ugovor između Savezne Republike Njemačke i Francuske Republike koji su potpisali u Elizejskoj palati 22. januara 1963. godine njemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsjednik Charles de Gaulle, i on postavlja ciljeve za povećanje saradnje između Njemačke i Francuske u području međunarodnih odnosa, odbrane i obrazovanja. Francusko-njemački kulturni fond podstiče inicijative francusko-njemačke kulturne suradnje u inozemstvu i podržava zajedničke projekte kulturnih institucija i kulturnih odjela ambasada na licu mjesta, usko surađujući sa lokalnim kulturnim partnerima.

Projekt Sarajevo Sonic Studio ovu saradnju širi na nove partnere u BiH, Muzičku akademiju i mlade sarajevske muzičare, ali zatim i na mrežu Muzičke akademije u jugoistočnoj Evropi. Studio ima ambiciju da postane novo regionalno žarište i mjesto provokacije razmišljanja na temu “Šta znači stvarati muzičku umjetnost danas?”. Muzička akademija, kao instituticija koja povezuje ideje muzičkog stvaranja, predstavljanja i obrazovanja, idealno je mjesto u kojem se muzički umjetnici i teoretičari mogu povezati sa javnošću u dijalogu o temama koje ih povezuju kroz svijest o našem muzičkom okruženju, odnosno, prema riječima dekana Muzičke akademije Dr. Ivana Čavlovića, uz motiv koji je “imperativ kreativnog umjetničkog čina u savremenom društvenom okružju i novi kreativni diskurs kroz stvaranje muzičkog govora koji nosi trag modernog vremena”.

"Projekt Sarajevo Sonic Studio kreirali su nastavnici i studenti Muzičke akademije u Sarajevu s ciljem širenja ideja savremene muzičke umjetnosti. Učinili smo to, prvenstveno, radi sebe: umjetnost je ono za što živimo, a ona je najvažnija kad je živa. Kada nastaje i kad se stvara u otporu prema trivijalnostima svakodnevnice. Zalo vam želimo predstaviti teorije i prakse muzičke umjetnosti koji u ovom vremenu žive u najvišim estetskim registrima, i najzanimljivijim umjetničkim konceptima. Učinili smo to i da bismo slavili one posebne pojedince koji čine da muzika svaki put iznova stvori razlog zbog kojeg naš duh postaje važnom kosmičkom pojavom. Ponosni smo da će ovaj projekt, i Koncertna sezona Muzičke akademije 2013/14, započeti susretom s velikanom muzičke i teatarske umjetnosti Heinerom Goebbelsom i najmlađom generacijom kompozitora bližeg okruženja u Sarajevu. Pozivamo Vas da sa nama istražujete šta znači stvarati zvukovnu umjetnost danas i da budete učesnici ovog i budućih programa koje će proizvesti Sarajevo Sonic Studio", navodi se u poruci umjetničke rukovoditeljice projekta Amile Ramović upućenoj budućoj publici Sarajevo Sonic Studio.

Veoma je važno da će ovaj projekt donijeti dva nova aspekta saradnje za Muzičku akademiju: jedna je saradnja sa vrhunskim svjetskim kompozitorima kao gostujućim umjetnicima i predavačima, a drugi je saradnja sa mladim kompozitorima našeg regiona koji će pohađati obrazovne programe Sarajevo Sonic Studija i producirati izvedbe svojih djela u Sarajevu.

Najviši stručni kredibilitet inicijativi svakako daje činjenica da će dva puta u semestru u Sarajevu boraviti zvjezde savremene internacionalne kompozitorske scene i da ćemo biti u prilici da u produkciji sarajevske Muzičke akademije čujemo njihova predavanja, majstorske radionice i koncerte. Projekt otvara slavni Heiner Goebbels, kojeg naša publika poznaje po spektakularnoj predstavi Max Black za koju mu je dodijeljen Grand Prix Festivala MESS 2012. godine u oktobarskom programskom ciklusu, a novembarski će ciklus, po prvi put u balkanskim prostorima, voditi Philippe Manoury, ugledni francuski kompozitor i utemeljitelj žanra algoritamske real-time kompozicije.

Svoje učešće u programima Sarajevo Sonic Studiija potvrdile su sve regionalne partnerske muzičke akademije, iz Ljubljane, Zagreba, Banje Luke, Beograda, Novog Sada, Podgorice i Skoplja. Mladi kompozitori iz ovih gradova boravit će u Sarajevu kako bi učestvovali u radionicama, i proizveli koncerte svojih djela u izvedbi sudenata sarajevske Muzičke akademije koji će dati svojevrstan pregled karaktera regionalne umjetničke muzičke produkcije.

Vizuelni identitet programa Sarajevo Sonic Studio kreirao je Kreativni tim Ideologija.

Ulaz na sve programe Sarajevo Sonic Studija je besplatan. Rezervacije mjesta za predavanja i majstorske radionice Heinera Goebbelsa; za koncert savremene kamerne muzike iz regiona 29. 10. na Muzičkoj akademiji i za koncert Studio Session 1: Heinera Goebbelsa i bosanskohercegovačkih kompozitora u Bosanskom kulturnom centru 30. 10. moguće su putem e-maila [email protected], Facebook stranice ili SMS-om na broj +387 60 332 5560.