Kultura
18

Muzička akademija: Završen prvi ciklus projekta Sarajevo Sonic Studio 2013

FENA
Novi projekat Muzičke akademije Sarajevo Sonic Studio, realiziran u saradnji sa Goethe Institutom i Francuskim Institutom, zatvoren je sinoć koncertom u punoj galeriji Bosanskog kulturnog centra.

Nakon Studija 1 sa Heinerom Goebbelsom slijedit će novi programski ciklus koncerata i radionica od 24. do 27. novembra koje će voditi zvijezda svjetske elektroakustičke kompozitorske scene Philippe Manoury.

Sarajevo Sonic Studio je nova programska linija sarajevske Muzičke akademije namijenjena razvijanju svijesti o praksama savremene umjetničke muzike i njene uloge u kulturnoj dinamici društva.

U okviru trodnevnog programa Sarajevo Sonic Studio obuhvatio je nekoliko aspekata - intenzivna predavanja o radu Heinera Goebelsa, radionicu sa studentima na njihovim kompozicijama, kao i koncerte.

Prvi koncert bio je posvećen predstavljanju mlade kompozitorske scene regiona u izvedbi studenata Muzičke akademije pod umjetničkim rukovodstvom docentice Belme Alić.

Drugi je bio posvećen praizvedama djela aktivnih bh. kompozitora umjetničke muzike Dine Rešidbegovića, Igora Karače i Josipa Magdića, uz specijalnog gosta Heinera Goebbelsa, a sve to u izvedbi umjetnika Muzičke akademije.

Izvanredna posjeta svim programima još je jedan pokazatelj važnosti ove inicijative i nužnosti njenog daljnjeg razvijanja.

Heiner Goebbels, kojeg bh. publika poznaje po spektakularnoj predstavi "Max Black" za koju mu je dodijeljen Grand Prix Festivala MESS 2012., radio je intenzivno sa studentima na njihovim kompozicijama, kao i na razvitku konceptualnog mišljenja i interakcije sa novim modusima umjetničkog mišljenja u novim okolnostima koje otvara savremeno društvo.

Umjetnost Heinera Goebelsa na najbolji način povezuje kompozitorkse prakse i tehnike sa novim medijskim paradigmama, i novim uslovima u kojima se danas znanje prenosi i reprodukuje.

U programima Sarajevo Sonic Studija aktivno učešće su uzele i regionalne partnerske muzičke akademije iz Ljubljane, Zagreba, Banja Luke, Beograda, Novog Sada, Podgorice i Skoplja.

Mladi kompozitori iz ovih gradova boravili su u Sarajevu učestvujući u radionicama i proizveli koncerte svojih djela u izvedbi sudenata sarajevske Muzičke akademije, saopćeno je iz Muzičke akademije Sarajevo.