Ni nagrade ni obilježja
0
Rodni grad zaboravio Zuku Džumhura
Komentari (34)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Gospođa kćerka nikada nije došla da posjeti mezar, a ne da ga održava. To su radili Konjičani ,koliko im je dozvoljavalo ,ipak ,uplitanje u obiteljske stvari. Na Zukinom mezaru je svake godine položen buket cvijeća i njegovo se ime spominjalo ne samo za tri dana manifestacije ,nego tokom cijele godine,jer su pripreme tako zahtjevale. I šta reći? Tekst je napisan sa puno netačnosti i poluistina i jedino to da nas ima svakakvih i da uvijek treba čuti dvije strane. Svi koji biste željeli posjetiti rodnu kuću Zuke Džumhura, to možete učiniti u svakom momentu.Imaćete nešto lijepo da vidite. S poštovanjem. Konjičanka.
Žao mi je da se polemiše na ovaj način. Konjičani nisu zaboravili Zuku,jer su ,ne dvije kako piše tekstopisac,inače konjičanin???,nego 10 godina kontinuirano održavali manifestacioju pod Zukinim imenom.Prije četiri godine je ustanovljena književna nagrada za kratku priču sa njegovim imenom.Tri godine je raspisivan konkurs. Prošle godine dan pred održavanje manifestacije na općinu Konjic, kao organizatora je stigao e-mail od advokata Donizade Džumhur,kćerke rah.Zuke, kojim izričito zabranjuje održavanje manif.pod njegovim imenom , te i sve drugo što nosi njegovo ime, kao što je likovni centar. Obrazloženja nije bilo, osim da je Zuko živio i u H. Novom i u Beogradu,što ništa ne znači.Manifestacije je već bila tri godine priznata od federalnog ministarstva. Kuća je obnovljena, ubacuje se autentični namještaj, al zbog neadekvatnog grijanja ne može se koristiti u zimskim mjesecima.Ljetos je u toj kući održana promocija prošlogodišnje nagrađene knjige, a posjećuju je i ekskurzije.
Odriečmo se nekih sa pravom ali se odričemo i Ive Andrića i Meše Selimovića i Zuke Džumhura jer se izjašnjava kao Srbin...Pa šta nas briga kako se izjašnjava, Konjic je njegov rodni grad i ima pravo da se izjasni kako hoće ali je Konjičanin i to zaslužni. Nije valjda Konjičanin samo Bošnjak. pitajte Konjičane, znam da ne misle tako i da su otvoreni ljudi. Znam, imali su logor za Srbe i Hrvate, ali to ne znači da je čitav grad takav, kao ubice iz logora. Jer u tom slučaju bi trebali napraviti velike zidove kao iz realista i ograditi se u svojim torovima, mislim ako ćemo zanemariti dobre ljude među pripadnicima neke nacije.
Žalosno, da ne može biti Žalosnije. Pa kada samo pomislim koga se sve Sarajevo odreklo dodje mi muka, evo recimo Mome Kapora, koji je zajedno sa Zukom napisao \"Zelena čoja Montenegra\", pa genijalnog Emira Kusturice, pa briljantnog pravnika Vojislava Šešelja... BIH4EVER
Nema potrebe za uvredama.Vrijeđate konjičane vrijeđate i Zuku.A ljudi su pokrenuli manifestaciju,ali eto nije im se dalo. Pa kcerka je bice i nosilac autorskih prava.. Šteta
Ha ha ha Sarajlije kulturne ha ha ha.... Srbe te istjerali, Hrvate polako ali sigurno, sad vam smetaju i oni iz manjih mjesta. Teheran je čudo....Idite jedite pitu, za drugo i ne znate!
nekultura i primitivizam!
na ovu krizu
stanovnik svijeta,. aman jarabi
Hodoljublja, eh kako je bila dobra dokumentarna serija.
i sta ocekivati jos????
sve to govori o konjicanima ili su brdsko planinski konji ili magarad hercegovacka...najgore,oni su mulci izmedju ovih gore navedenih
Ja retardiranih komentara majko moja....
a zar se on nije izjasnio kao srbin i zar nije živio u beogradu?
I ja kažem hvala bogu što nisi Sarajka kud bi sa takvom drobarom glupom kao noć.